Retningsskift og retningsbestemt afsæt

Det er en fundamental bevægelsesfærdighed, at kunne udføre et hurtigt retningsskift i badminton, hvor der er mange uforudsigelige bevægelser. Retningsskift og korrektionsbevægelser foregår stort set mellem hver boldberøring, dvs. i forbindelse med det retningsbestemte afsæt.

Et effektivt retningsbestemt afsæt er nødvendigt, da spilleren kun har kort tid til at bedømme boldens bane og komme til slagstedet. Benarbejdet ville være både langsommere og koste flere kræfter uden brug af de gratis elastiske egenskaber i muskler og sener, som foregår ved forspænding af benmuskulaturen i det retningsbestemte afsæt.

Retningsskift og retningsbestemt afsæt kan trænes ved hjælp af følgende aktivitetsområder:
Træneren skal være opmærksom på, at afsættet er kraftigt, så der sker et tydeligt skift i tempo fra lavt til højt eller omvendt. Det effektive afsæt opnås bedst ved en tydelig bøjning i knæleddet og i mindre grad i hoften, mens overkroppen holdes stabil. Overgangene mellem bevægelserne før og efter retningsskiftet skal ske i en glidende overgang, så musklerne og senernes elastiske effekt anvendes bedst muligt. Spilleren har typisk for høj fart eller afstanden mellem benene er for lille hvorved afsættet bliver ineffektivt og balancen dårlig.

De tekniske fokuspunkter for retningsskift og retningsbestemte afsæt:
  • Sæt farten ned inden retningsskiftet.
  • Tilstræb at alle afsæt bliver retningsbestemte, dvs. fødderne enten placeres parallelt med nettet eller skråt i forhold til nettet.
  • Hvis nødvendigt korrigeres føddernes placering (korrektionsbevægelse).
  • I forbindelse med retningsbestemt afsæt sænkes tyngdepunktet via bøjning i ankel-, knæ- og hofteled. Vægten føres dermed over på forfoden.
  • Det retningsbestemte afsæt udføres i en fjedrende bevægelse.
  • Kraftigt afsæt på det modsatte (yderste) ben af den ønskede retning.
  • Tydelig acceleration i forbindelse med det retningsbestemte afsæt.
Tilbage til kategorioversigten - klik her.

Idrættens Hus
Brøndby Stadion 20, DK-2605 Brøndby
Bank: 2217 8390133333
CVR: 1369 3315
70 60 50 76
Privatlivspolitik

Kontakt os

Skriv til os, hvis du spørgsmål til:
Turneringer og events
Badmintonpeople og holdturnering
Ranglister og point
Badminton Danmark

Følg os