Badmintonphoto

Danske landstrænere i udlandet: – Vi har bevist, at vi kan producere dygtige spillere

oktober 11, 2020 12:35 Skrevet af

Lyder navnene Anders Thomsen, Kent Madsen og Rune Svenningsen bekendte? De tre herrer er alle landstrænere for hver deres respektive land. De er bestemt ikke noget særtilfælde. Der har været og er adskillige danske landstrænere rundt omkring i verden.

 

Du kan også klikke her for at læse denne artikel og mangle flere inspirerende af slagsen i DANISA DENMARK OPEN presented by VICTOR 2020-magasinet

Geografisk set er Danmark absolut ikke nogen stor nation. Inden for badmintonsporten har Danmark imidlertid altid været én af de tunge drenge, som de små lande, i badmintonmæssig forstand, har set op til. Og hvis der er noget, som de små gerne vil, så er det at lege med de tunge drenge. Et bugnende pokalskab er eftertragtet.

På trænersiden er det såmænd heller ikke nogen ulempe at besidde et dansk pas. Mange lande skæver i hvert fald mod Danmark, når der skal ansættes ny landstræner i badminton.

Seneste nye skud på stammen som landstræner i udlandet er Kent Madsen. Danskeren er vant til at betræde halgulvet i diverse klubber i Danmark. Han har en fortid som træner i klubber som Aarhus Badmintonklub og Viby Badmintonklub.

I slutningen af juli annoncerede det østrigske badmintonforbund, at den 60-årige dansker skulle være ny landstræner. Jobbet som landstræner er ikke uvant for Kent Madsen, der tidligere har bestredet posten som landstræner for Holland i perioden 2017-2019.

Læs også: Christiansen/Bøje: – Vi kommer stærkere ud på den anden side

I begyndelsen af året blev han kontaktet af det østrigske badmintonforbund, og senere blev der indgået en aftale. I det meste af juli måned har danskeren været i Østrig for at se og træne de østrigske landsholdsspillere på det nationale center i Südstadt, der er beliggende omkring 20 kilometer syd for hovedstaden Wien.

Ydermere var Madsen rundt at besøge de regionale centre i Østrig for at danne sig et overblik over hele udviklingsarbejdet. Sideløbende med landstrænerjobbet skal Kent Madsen være træner i Aabenraa i den kommende sæson, hvorfor han til en start kun vil være seks dage i Østrig hver måned.

Det er dog planen, at den tidligere AB-træner og Viby-træner skal være fuldtidslandstræner i Østrig pr. 1. maj 2021, hvis ellers begge parter er tilfredse med samarbejdet til den tid.

Den erfarne og ambitiøse træner har allerede tænkt over, hvilke parametre der skal flyttes på, hvis østrigsk badminton skal i en positiv retning.

– Jeg skal være med til at udvikle, at de får noget mere struktur på. Østrig har jo per definition ikke en reel klubstruktur, som vi har i Danmark. De har ikke så mange klubber og spillere, så vi skal ned og arbejde med rekruttering og måske indføre et minitonkoncept, som vi kender det fra Danmark, lyder det fra Kent Madsen.

Miniton er et koncept, der introducerer små børn til badmintonsporten. Kent Madsen skal dog i endnu større grad fokusere på eliten, og målet er ikke til at tage fejl af.

– Vi vil ikke bare kvalificere en spiller til OL i ny og næ. Vi skal have større kontinuitet, og på sigt vil vi gerne have flere spillere, der er med fremme, udtaler han.

Dansk badmintonkultur attraktiv i udlandet

Østrig er ikke ubetrådt jord for danske badmintontrænere. TV2 Sports badmintonekspert, Jim Laugesen, har ligeledes været landstræner for landet, der er kendt for smuk natur og dets bjergede alpine omgivelser. Den tidligere topspiller har et bud på, hvorfor danske trænere er så populære i udlandet.

– Mange danske trænere har stor erfaring med at lave et dybt professionelt trænings-setup, og så er det først og fremmest den badmintonkultur, som en dansk træner kommer fra, der gør danskere så attraktive. I Danmark har vi i en lang årrække vist, at vi er dygtige til at producere badmintonspillere, og af den grund er det indlysende, at andre nationer gerne vil prøve at arbejde ud fra den danske model. Den er dog ikke nem at integrere i alle andre lande, siger Laugesen.

Sidstnævnte har en anden dansk landstræner erfaret. Anders Thomsen har været ansat som spansk landstræner i mere end et årti, og ifølge ham er det svært at få succes, hvis man træner udenlandske spiller på nøjagtigt samme måde, som man træner danske spillere.

– Mange elementer er dog overførbare, siger Anders Thomsen, inden han kommer med sit bud på, hvad han og trænerteamet har gjort godt i Spanien.

– Vi er gode til at være innovative. Vi er hele tiden fremme i skoene i forhold til at finde nye måder at træne på. Hvis vi får en ny idé med fysisk træning eller taktisk træning, så prøver vi det af.

Anders Thomsen oplevede ikke samme pres for at hente medaljer i sin indledende periode i Spanien, som han forestiller sig, at de danske landstrænere er under, hvis de ikke hjemtager mesterskabsmedaljer.

Virkede de innovative tiltag ikke, så ville de bare være lige vidt, da Spanien ikke havde for vane at blande sig i verdenstoppen på badmintonplan.

Ikke bare en døgnflue

Danskeren har et tæt og godt samarbejde med den spanske cheftræner Fernando Rivas, og ifølge nordjyden er de gode til at koble træningen sammen.

– Vi forsøger at binde træningen sammen, således vi ikke træner teknik og eksempelvis taktik hver for sig. Hvis vi har en spiller, der tit kommer i problemer i et taktisk aspekt, så skal vi selvfølgelig kigge på nogle taktiske løsninger, men problemet kan lige så vel skyldes noget fysisk, mentalt eller teknisk, siger Anders Thomsen over telefonen fra Madrid, hvor han til daglig bor i en lejlighed sammen med sin familie.

Læs også: Mia Blichfeldt: – De følelser, der opstår i rigtig kamp, kan ikke genskabes

Der er sket en del med det spanske set-up, siden Anders Thomsen blev assisterende landstræner i 2008. Dengang var han og cheflandstræner Rivas de eneste ansatte omkring spillerne. I dag har landsholdet både fysisk træner, fysioterapeut og mentaltræner tilknyttet holdet, mens landets absolutte stjernespiller, den olympiske guldvinder Carolina Marin, også har en manager, der styrer presse og sponsorater.

Siden Thomsens ankomst har Spanien da også udmærket så på meget flot vis. Særligt Carolina Marins VM-titler og OL-guldet står ud. Men Anders Thomsen nævner også en tredje præstation, når han udpeger de største triumfer. Nemlig ungdoms-EM for hold i 2015.

– Sejren kom ikke kun på grund af én spiller, men flere dygtige spillere. Så det var en stor oplevelse. Det viste, at vi måske ikke bare er en døgnflue. Vi slog de på papiret tre stærkeste nationer på vejen til guldet. Det var både England, Tyskland og Danmark, siger den tidligere Horsens-træner, inden han gør det klart, at sejren ovenikøbet kom i hus uden Carolina Marin på holdet.

Spillerne på guldholdet var ovenikøbet nogle, der havde været en del af et ungdomsprojekt, som Anders Thomsen havde søsat i slutningen af 00’erne på de regionale spanske centre, som han var ansvarlig for i en periode.

Unikke landsholdsoplevelser

En tredobbelt verdensmester og OL-guldvinder råder danske Rune Svenningsen ikke over som grønlandsk landstræner. Her er der heller ikke nær så mange ansatte omkring holdet som i Spanien, faktisk kun Svenningsen, men der bliver alligevel arbejdet stenhårdt for at få Grønland på badmintonkortet.

Sidste år tog Grønland en meget stor skalp i badmintonsammenhæng, da de vandt Island Games i badminton for første gang nogensinde. Island Games er en turnering, hvor en række øer og områder konkurrerer imod hinanden hvert andet år. Blandt de omkring 25 deltagende øer og områder, der geografisk er placeret i alt fra Skandinavien, Middelhavet, Nordatlanten og Caribien, er Malta, Gibraltar og Færøerne foruden nogle af de britiske øer de mest velkendte.

Derudover var Grønland med til Sudirman Cup i Kina 2019, hvor de, som Rune Svenningsen selv formulerer det; fik noget for lærepengene. Kineserne var dog så optaget af Grønland, at de lavede et 45 minutters talkshow med holdet, der blev sendt på nationalt kinesisk fjernsyn.

Oplevelser som dem er ifølge landstræneren unikke, og han ville ikke være dem foruden.

Læs også: Thygesen/Fruergaard er klar på igen at jagte en helt særlig følelse

Det var på anbefaling fra den nuværende cheftræner på Elite- og Talentcentret i Aarhus og forhenværende landstræner i Grønland, Svend Aage Sørensen, at Grønlands Badminton Forbund fik øjnene op for Rune Svenningsen.

Seks år har danskeren nu siddet i landstrænerstolen, og i lille badmintonforbund som Grønlands har han en del flere kasketter på end som så. 33-årige Rune Svenningsen er både rejsearrangør, visumbooker, træningsplanlægger, træner og udfører samtidig til tider sekretæropgaver. Alt sammen med øje for at forbedre de grønlandske badmintonspillere. Særligt på det badmintonmæssige gør han et stort bidrag.

– Jeg har en masse samtaler med spillerne over messenger osv., men også med klubtrænerne. Det er vigtigt, at de dygtiggør sig, fordi det er klubtrænerne, som skal gøre det frivillige stykke arbejde og arbejde med spillerne hver eneste dag i hallen. Jeg fokuserer meget på de spillere, der er gode nu, men jeg har også fokus på at hjælpe klubtrænerne, så de bliver endnu bedre, således næste kuld af spillere forhåbentlig kan blive rigtig gode, siger landstræneren, som selv er bosat i Danmark, men hvert år er et par gange i Grønland.

Klubtrænerne livestreamer nogle gange træningen, og så kan Rune Svenningsen give sine instrukser online efterfølgende. Derudover rådgiver han også klubtrænerne i, hvordan den daglige træning kan planlægges. Heriblandt hvilke træningsøvelser der er gode at lave i specifikke situationer, og hvor meget den fysiske træning eksempelvis skal fylde. Selve arbejdsindsatsen kan man ifølge Svenningsen ikke sætte en finger på.

– De gør det fantastisk deroppe. De brænder virkelig for det. For mig er det helt specielt at opleve en ny kultur og samtidig bidrage til, at udviklingen går fremad i badmintonsporten, siger han.

Læs også: Kim Astrup: – Jeg har været som en løve i et bur

De grønlandske landsholdsspillere er spredt rundt omkring. Nogle af spillerne er bosat i Danmark og spiller jævnligt stævner og holdkampe, mens andre af de grønlandske landsholdsspillere fortsat bor i Grønland. Når disse er i Danmark, hjælper Rune Svenningsen også med at finde en klub, hvor de kan træne med.

De logistiske udfordringer kæmper Rune Svenningsen en smule med. Det er meget dyrt at få landsholdsspillerne til de internationale turneringer, så det sætter nogle begrænsninger. Grønlands bedste herresinglespiller, der ovenikøbet også er minister for erhverv og mineralske råstoffer, Jens Frederik Nielsen, skrabede dog nok point sammen på verdensranglisten til, at han kunne deltage ved det individuelle EM i 2020. Den begivenhed blev dog aldrig til noget grundet corona.

Fremover håber Rune Svenningsen, at lignende resultater kan nås, selvom det grønlandske indbyggertal blot ligger på cirka 56.000, og Svenningsen er langt fra den eneste landstræner med dansk pas, der har nye mål i sigte.

Klik her for at læse hele magasinet til DANISA DENMARK OPEN 2020 presented by VICTOR (på engelsk)Tags: , , ,
Kategori: , , , , ,