Spis som en verdensstjerne

af | jul 8, 2019

Der er ingen tvivl om, at for at præstere optimalt på badmintonbanen skal man spise ordentligt. Men hvad vil det egentlig sige? Det har vi talt med Viktor Axelsen om. (Inspirationssatiklen er fra UDM Magazine, april 2016)

 

Hvornår og hvordan fandt du ud af, hvad der var godt at spise for dig som badmintonspiller?
Det gjorde jeg fra en tidlig alder. Jeg har forsøgt at uddanne mig selv, så jeg selv ved, hvad der fungerer og ikke fungerer i forhold til kost. Det startede, da jeg begyndte til forbundstræning i Brøndby, hvor jeg selv begyndte at søge informationer og talte med diætisten. Siden da har jeg fundet en god vej, hvor jeg har en sund base. Det synes jeg, at alle burde gøre for at finde ud af, hvad der er godt for kroppen.

 

Hvad fandt du så ud af var vigtigt for dig?
Når det kommer til badminton og den store mængde træning, som følger med, er det vigtigt, at jeg spiser nok kulhydrater. Jeg spiser for eksempel mange ris, søde kartofler og kvalitets kød. Det er vigtigt, at man får fyldt kulhydratdepoterne op, men også at man får lidt godt fedt fra avocado og nødder.

 

Har du en kostplan, som du følger?
Jeg har haft en kostplan, men det har jeg ikke længere. Jeg ved, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Man lærer at kende sin krop, og specielt som atlet hvor ens krop er ens tempel, hvis man kan sige det. Det handler om, at du ved, hvad der fungerer for kroppen, og så kan du godt de sidste ti procent af tiden have det hyggeligt med vennerne og spise lidt usundt.
Jeg kan godt lide at gøre noget godt for min krop og spise sundt, men jeg er også meget seriøs omkring det, og alle behøver selvfølgelig ikke at gøre ligesom mig, men hvis man finder en tilpas balance mellem at spise sundt og have det sjovt ved siden af, så synes jeg, at det er det rigtige at gøre.

 

Kan du mærke forskel på din krop, hvis du ikke spiser det, som din krop har brug for?
Jeg kan helt klart mærke forskel. Hvis jeg blot spiste en Mars eller en donut før træning, fremfor havregryn, frugt og skyr, ville jeg klart kunne mærke forskel. Ikke blot til selve træningen, men også dagen efter, da kroppen jo også bruger ens kost til at restituere med.

 

Hvordan sørger du for at få den korrekte kost, når du rejser til mange lande, som måske ikke ligger inde med for eksempel skyr og havregryn?
Jeg ved, hvad der er gode protein- og kulhydratkilder, og det er heldigvis rimelig nemt at finde, når vi er ude at rejse. Ellers har jeg altid noget proteinpulver eller proteinbare, rugbrød og havregryn som jeg kan tage, hvis det er umuligt at finde noget.

 

Hvor meget skal du spise i løbet af dagen?
Jeg er en høj gut på 194 centimeter og skal bruge meget energi i løbet af en træningsdag på fire til seks timer. Når vi ligger i hård træning, skal jeg have cirka 4200-4500 kalorier om dagen for ikke at tabe mig. I de hårde træningsperioder træner jeg to timer om morgenen, noget behandling efter frokost og så om eftermiddagen træner jeg ofte benarbejde i en times tid og tekniktræning i en times tid.

 

Hvordan sørger du for at få den rette mængde kalorier?
Jeg spiser mange gange i løbet af dagen, fordi det er umuligt at sidde og kværne 2000 kalorier på én gang. Om morgenen spiser jeg en god morgenmad af for eksempel havregrød med bær og skyr. Efter fomiddagstræningen får jeg hurtigt noget at spise. Det plejer at være proteinpulver med to bananer. Til frokost sørger jeg for at spise ris eller kartofler med kylling og grønsager. Hvis jeg får tid til at tage en snack inden træning om eftermiddagen, gør jeg det, ellers gør jeg det bagefter. Det er ofte en proteinbar og noget frugt. Til sidst spiser jeg en god aftensmad. Her sørger jeg for at få noget god fedt fra avocado, nødder og humus, og så spiser jeg tit æg i form af en omelet for eksempel.

 

Et eksempel på Viktor Axelsen kost i løbet af en dag:
Morgenmad: Havregrød med bær og skyr.
Mellemmåltid efter første træning: Proteinpulver med to bananer.
Frokost: Ris eller kartofler med kylling og grønsager.
Mellemmåltid før/efter anden træning: Havregryn eller en sandwich før træning.
Proteinbar og frugt efter træning.
Aftensmad: Avocado, nødder, humus og æg.