Det er svært at fastholde unge i badminton, når hverdagen handler om venner, gymnasium og fester. Men Morten Helbo, udviklingskonsulent i DGI, havde medbagt tre unge, der har knækket koden om unge i badminton, da han holdt workshop om ungeindsats ved Badmintonforum i maj.
De fleste sportsgrene og foreninger har svært ved at fastholde unge, når de starter i gymnasiet eller på en videregående uddannelse. Sådan lød det fra Morten Helbo, der prøvede at give de fremmødte klubrepræsentanter en opskrift på, hvordan man undgår ungefrafald i badminton.
Hvordan gør man så det? Svaret kom egentlig fra de unge selv. Morten Helbo havde nemlig medbragt tre unge, der har startet Ungdomsfjer i Skørping og på flere måder har formået at få unge ind i badminton igen.
18-årige Jonathan Bentholm, der er initiativtager til Skørpings Ungdomsfjer, kom med tre ingredienser til opskriften mod ungefrafald:
- Spørg de unge: Er det overhovedet noget, de har lyst til? Og i så fald, hvordan skal badmintontræningen fungere?
- På med ja-hatten: Bestyrelsen skal være villig til at give lidt, for eksempel i form af et billigere kontingent og banetimer, der passer til de unges skoletider.
- Det skal være for alle: Alle niveauer skal have mulighed for at prøve det af og være med. Det skal være hyggeligt og handle om fællesskabet, det skal ikke handle om talentudvikling.
Ifølge Morten Helbo havde de tre ovenstående råd fat i noget vigtigt ved badminton. Badminton er nemlig et fællesskab og pusterum væk fra skolen. Der er stor tilgængelighed, fordi der er mange haller rundt omkring i Danmark. Og så er det nemt at niveauinddele, og alle kan spille sammen.
Udviklingskonsulentens egne anbefalinger tog derfor afsæt i de tre råd fra de unge, idet de netop har fundet ingredienserne til opskriften mod ungefrafald:
- Lav et tilbud på uddannelsesinstitutionen eller placér tilbuddet sent i klubben, så der er taget højde for transporttid.
- Involvér og aktivér unge i planlægningen
- Hold fokus på at hjælpe de unge med de praktiske udfordringer