Privatfoto - Josephine Frost - Morten Frost - Gentofte Badmintonklub
Privatfoto

TRÆNERFOKUS: Flere kvindelige trænere i badminton, tak!

August 19, 2020 11:59 Skrevet af

– Det vigtigste er, at spillerne kan mærke, at du har lyst til at være der, siger Josephine Frost Zwicky, hvis personlighed sikrede hende en trænerpost i en Danmarks største klubber.

 

Denne artikel er oprindeligt skrevet af Anders Korsager Nielsen og udgivet på DGI Badminton

Kvindelige trænere hænger ikke på træerne i dansk badminton. Det er en skam, for en bedre kønsbalance kan medvirke til at skabe et endnu bedre fundament i dansk badminton. Men der er heldigvis undtagelser.

For eksempel var Majbritt Krogsgaard i Gug Badmintonklub med til at sørge for, at Christinna Pedersen stille og roligt kunne udvikle sig til en verdensklassespiller. Den historie kan du læse her.

En anden undtagelse er 24-årige Josephine Frost Zwicky, årgangsansvarlig træner i hæderkronede Gentofte, og det er hende denne historie handler om.

Under træneruddannelsen Træner 1, 2 og 3 gjorde hun så godt et indtryk på underviser Frank Larsen, at han på trods af Josephines relativt begrænsede trænererfaring tilbød hende et job i Gentofte Badminton Klub, hvor han er cheftræner.

– Jeg så med det samme, at hun har et relativt højt fagligt niveau. Men det der tiltalte mig allermest er hendes personlighed, fortæller Frank Larsen.

Udover at være cheftræner i Gentofte Badminton Klub bestrider Frank Larsen posten som U17-landstræner, og han er vant til at holde øjnene åbne efter nye trænerspirer. Når han leder efter træneremner at rekruttere, bruger han ligeledes erfaringen fra sit civile job som skolelærer.

– Det allervigtigste i en undervisningssituation er, at du har personlighed, kan formidle og er i stand til at indtage et rum, og det kan Josephine, siger Frank Larsen.

Josephine Frost har blot et års praktisk erfaring som træner, men det afskrækker ikke Frank Larsen, for hun udviser stor interesse i at lære og tilegne sig viden.

– Jeg er ikke bekymret for det faglige. Det kan man altid lægge på. Du kan være nok så dygtig og have nok så meget spillererfaring, men kan du ikke skabe ro i en undervisningssituation, kan du ikke bruge det til noget. Josephine er ydmyg i sin funktion og ikke bange for at spørge. Hun skriver jævnligt, hvis der er noget, hun er i tvivl om, siger Frank Larsen.

På trods af kun kort tid i jobbet, har Josephine Frost Zwicky allerede høstet mange roser for det arbejde, hun leverer, fortæller Gentofte-cheftræneren.

– Hun har forståelse for, at jobbet har mange sider. Et er at undervise. Noget andet er at tale med børnene og forældrene. Og så hun har hun forstået, at det skal være sjovt, siger Frank Larsen.

Josephine Frost Zwicky er blevet årgangsansvarlig træner for U9, U11 og U13 i en af Danmarks ældste og mest fremtrædende klubber med mere end 100 titler på sejrslisten og nogle af landets allerbedste spillere gennem tiden. Herunder Lene Køppen, Poul Erik Høyer, Camilla Martin, Peter Gade og… Morten Frost.

Det er ikke kun navnet og klubben, som Josephine har tilfælles med Morten Frost. Faktisk er badmintonlegenden, som i 80’erne var blandt verdens allerbedste, hendes far! Man fristes måske til at tro, at der dermed hviler et stort forventningspres på hende, men for Josephine har det ikke et været tyngende åg at hedde Frost til efternavn.

– Jeg er meget stolt af min far, men jeg fandt ret hurtigt ud af, at jeg ikke besidder det samme drive til at spille badminton som min far. Jeg havde måske nok et potentiale som spiller, men jeg var ikke villig til at ofre alt det sociale, som man var nødt til at give afkald på, hvis man ville drive talentet vidt, fortæller Josephine Frost Zwicky, som har navnet Zwicky fra sin mor.

Det har derfor aldrig været et tema, at Josephine skulle forsøge at opnå det samme som sin far. Og faktisk var det tilfældigt, at hun overhovedet begyndte at spille badminton. De første 9 år af Josephines liv tilbragte hun i udlandet, og dyrkede alt mulig idræt i perioden. Dans var hun mest begejstret for. Da familien flyttede hjem til Danmark, flyttede de ind i et hus tæt på badmintonklubben Aarhus AB, og da hun ikke kunne finde mulighed for at blive ved med dansen, prøvede hun badminton af. Og det hang ved. Indimellem har hun taget en pause fra ketsjer og fjerbold, men er altid vendt tilbage.

– Det har aldrig været en sort sky over mig, at jeg skulle opnå det samme som min far. Han har aldrig presset mig til at spille. Det har altid været på mine præmisser og op til mig, om jeg skulle spille eller ej. Han har altid sagt, at jeg skulle spille, fordi jeg synes, det var sjovt. Jeg skulle ikke spille for hans skyld, men for min egen. Det har jeg gjort, siger Josephine Frost Zwicky.

Samme tilgang, at det skal være sjovt, viderefører hun til de børn og unge, hun er træner for.

– Jeg vil rigtig gerne, ligesom min far, have fokus på, at det skal være sjovt at spille badminton. Når man står på banen, har man ikke lyst til at stå andre steder, siger Josephine Frost.

– For en U13-spiller skal det ikke være en pligt at komme til træning. Det skal være, fordi man ikke kan lade være. Det vil altid til tider være surt og hårdt, men man gør det alligevel, fordi man har lyst til at spille.

Josephine er træner for unge mellem 9 og 13 år. En alder, hvor der sker rigtig meget med hoved og krop. De empatiske evner og at kunne skabe et trygt træningsmiljø er derfor mindst lige så vigtigt som den faglige rygsæk.

– At snakke med ungerne i øjenhøjde gør meget. Det handler om dem, ikke om mig. De skal føle sig trygge, kunne være sig selv og kan komme til mig. Jeg skal ikke være en sur voksen, der råber ordrer til dem gennem hallen, slutter Josephine Frost Zwicky.

Josephine er et eksempel på, at man ikke behøver have en alenlang meritliste for at blive træner, og manglende faglig ballast er ikke en hindring for selv en hæderkronet klub som Gentofte.

– Det behøver ikke være uoverskueligt at være træner. Jeg kender mange, som er bekymret for, om de har en stor nok viden, fordi de ikke selv har haft en stor karriere som spiller, men det er i princippet det mindste af det. Især for de små er det vigtigere at kunne skabe et miljø, hvor de synes, det er sjovt og får sved på panden, og får lov til at spille det, de har lyst til.

– Det er langt vigtigere at være et menneske, som har lyst til at stå der og give til børnene. Bare det, at man har lyst til at stå der, er nok. Det kan børnene mærke. Det skal ikke være en pligt, lyder det fra Josephine Frost Zwicky.

CV: Josephine Frost Zwicky

  • 24 år
  • Uddannelse: Bachelor i kommunikation & social videnskab, Roskilde Universitet, Studerer kandidatuddannelsen i Social Entreneurship & Management, RUC
  • Årgangsansvarlig træner i U-9/11/13 i Gentofte BK
  • Træneruddannelse: Trænerkursus 1, 2 og 3 i badminton


Tags: , , , , , , ,
Kategori: , , , ,