Del 1 af Jens Buck-Jensen, SSU formand Lillerød Badmintonklub, og Del 2 af Torsten Berg, tidligere BWF vice president
DEL 1
En af dansk badmintons markante skikkelser gennem mere end 40 år er ikke iblandt os mere.
I en alder af 87 år er Poul Henrik Rosengaard efter længere tids sygdom afgået ved døden.
Poul H. Rosengaard er født i Valby, vokset op i Københavns Sydhavns kvarter og spillede i ungdomsårene i KFB under Københavnskredsen. Som voksen blev han optaget som medlem af bestyrelsen, hvor en af hans hovedopgaver var redaktion og udgivelse af klubbladet.
Da KFB i 1977 fejrede sit 40-års jubilæum, designede Poul H. Rosengaard en resultattavle til klubben med et ur, der viste stillingen mellem de to spillende hold. Processen med dette arbejde blev startskuddet til udviklingen af et elektronisk tællesystem, der kunne betjenes fra dommer- stigerne – verdens første ifølge opfinderen selv.
Den ide fik Poul H. Rosengaard Danmarks Badmintonforbund (dengang DBF) med på. I 1979 var systemet færdigudviklet og blev med succes taget i anvendelse ved forbundets nationale og internationale turneringer. I forbindelse med regelændringer blev det senere opgraderet til et mere avanceret computersystem, som Poul H. Rosengaard udviklede sammen med sin søn Jan.
Poul H. Rosengaard fik produceret fem tæller apparater, som han rejste rundt med i Tyskland, Norge, Sverige og senest i Rusland ved EM i Moskva 1990. Hans banebrydende arbejde høstede stor anerkendelse fra Det internationale Badmintonforbund (dengang IBF), der kvitterede med et hædersdiplom, og et tilsvarende modtog Poul H. Rosengaard fra Borlange i Sverige.
At tæller apparaterne var et funktionelt kvalitetsprodukt, kan bedst illustreres ved, at de i nyere tid blev købt af Odense Badminton Klub (OBK), hvor de stadig anvendes til klubbens kampe i badmintonligaen og 1. division.
Poul H. Rosengaard blev i forbindelse med sit udviklingsarbejde fast tilknyttet forbundet – i dag Badminton Danmark som frivillig leder og ressourceperson med titel af teknisk konsulent – et arbejde, han i kraft af sin omfattende IT-viden og tekniske og mekaniske snilde, som han fik ind med modermælken efter fire år i lære hos B&O, varetog med stor interesse, godt humør, engagement og loyalitet og præcision over for opgaven tilsat en god portion innovativ tænkning.
Som uddannet radioingeniør har Poul H. Rosengaard haft jobs hos STORNO, FONA og ISR (International Skibs Radio), men også haft selvstændig virksomhed – et næsten 24/7 job med montering af radioer i københavnske taxaer. Han var altid ajour med seneste IT-nyt, og det førte bl.a. til flere rejser til Kina for at afholde kurser i digital teknik – herunder hos Det kinesiske Handelsministerium i Beijing.
Jeg lærte først Poul H. Rosengaard at kende ved relanceringen af Copenhagen Masters i 1993, hvor vi under Mortens Frosts ledelse sad med i arbejdsgruppen. I forbindelse med det arbejde, der endte med at blive en stor succes og senere lejligheder, ved jeg fra flere kilder, at Poul H. Rosengaards arbejde har været en uvurderlig hjælp for Badminton Danmark under dels fire verdensmesterskaber fra 1983-2014, Copenhagen Masters fra 1993-2015 og hvert år ved Denmark Open – senest i Odense 2018, samt selvfølgelig alle de nationale mesterskaber og grand prix turneringer, han har lavet plakater, programmer og marketing materialer til. I sine sidste leveår afleverede Poul H. Rosengaard en del af disse materialer til Badminton Danmarks museums- gruppe.
Da Cup 2000 blev indført i 2001, var Poul H. Rosengaard en af Danmarks første superbrugere, og det har forbundet, mange klubledere og ikke mindst jeg og min klub LB nydt godt af gennem årene. Indtil Lillerød fik sin egen superbruger, var Poul H. Rosengaard klubbens uundværlige praktiske gris under planlægning og afvikling af vore mange åbne turneringer. Jeg vil for altid mindes de mange fornøjelige timer, vi tilbragte sammen i maskinrummet (buret) i Lillerødhallen.
For sit mangeårige arbejde i Badminton Danmarks tjeneste blev Poul H. Rosengaard i 1999 tildelt
et æresmedlemskab af forbundet.
Poul H. Rosengaard blev født den 4. oktober 1933 og døde den 23. marts 2021.Æret være Poul H. Rosengaards minde.
DEL 2
På vegne Museumsgruppen skriver tidl. BWF vice præsident Torsten Berg mindeord om afdøde Poul Henrik Rosengaard.
Dansk badminton har mistet en af sine gamle kæmpere ved Poul H. Rosengaard død, 87 år gammel efter længere tids svækkelse.
I sine yngre dage var Poul H. Rosengaard en respekteret spiller og leder i den københavnske klub KFB. Hans store bidrag til dansk badminton kom imidlertid mange år senere, hvor han blev en af hovedkræfterne blandt de frivillige ledere, som sikrede, at de store danske turneringer fik succes. Hans kreative evner og tekniske snilde – med baggrund i sin uddannelse som radioingeniør – blev udnyttet både på og uden for banen.
Poul H. Rosengaard skabte i en lang årrække de smukke plakater, der præsenterede Denmark Open- og Masters-turneringerne. Det var også Poul H. Rosengaard, der længe før andre var den foregangsmand, som kreerede dansk badmintons elektroniske tællesystem og under afviklingen af stævnerne sikrede dettes funktion, samtidig med at han hjalp til med at løse de tekniske problemer, der måtte opstå i hallen undervejs.
For sit store arbejde for dansk badminton og i særdeleshed for vores største turneringer modtog Poul H. Rosengaard forbundets ærestegn i 1999.
Æret være Poul H. Rosengaards minde.