Mindeord: Han gjorde badminton olympisk

af | jan 16, 2023

Af Tore Vilhelmsen, formand i Badminton Danmark

 

Manden, der fik badminton på det olympiske program Poul-Erik Nielsen, er ikke længere iblandt os. 

Lørdag den 14. januar sov den 91-årige cand.jur. stille ind efter kort tids sygdom.  

Poul-Erik Nielsen blev født i Nykøbing Falster og startede sin badmintonkarriere i den lokale klub, mens han senere flyttede til København og Amager Badminton Club i forbindelse med sine jurastudier på Københavns Universitet. Nogle år senere skiftede han til Skovshoved, hvor han spillede, til ketsjeren snesevis af år senere blev lagt på hylden. 

Som spiller vandt han All England, datidens uofficielle verdensmesterskab, tre år i træk. I 1958 og 1960 i herredouble med henholdsvis Erland Kops og Finn Kobberø, mens han i 1959 sejrede i mixeddouble med Inge Birgit Anker Hansen. Doublespecialisten nåede frem til yderligere fem All England-finaler. Det blev også til fire DM-titler og Thomas Cup-deltagelse i 1957/58 samt 1961 og 1964. 

Efter spillerkarrieren viede han sit liv til den politiske del af badminton. Han blev hurtigt indvalgt i The International Badminton Federations (IBF) ledelse og formand for Rules and Laws Committee. I 1981 blev han valgt som vicepræsident for IBF og tre år senere som præsident. En post han bestred indtil 1986. Midtvejs i sin præsidenttid stod han blandt andet for at få optaget badminton på OL-programmet. Det lykkedes, og i den forbindelse fik han overrakt det olympiske flag som anerkendelse. Poul-Erik Nielsen var også hovedkraften bag, at IBF og den asiatiske udbrydergruppe World Badminton Federation fandt hinanden og slog sig sammen, og han var ligeledes arkitekten bag Kinas optagelse i verdensforbundet. Da Poul-Erik Nielsen blev præsident, var der 52 medlemsnationer. Da han forlod IBF, var medlemstallet næsten tredoblet, og det var også Poul-Erik Nielsen, der stod bag begrebet Open Badminton, som betød, at spillerne kunne tjene penge på deres sport, og der kom samtidig pengepræmier på bordet i turneringerne. 

I Badminton Danmark sammenhæng (Dansk Badminton Forbund) sad han som sekretær i bestyrelsen fra 1972-1974, og i 1986 blev han appeludvalgsformand. En post, han bestred indtil 1998. Poul-Erik Nielsen var ligeledes vicepræsident i Badminton Europe i årene 1977-80. 

For at understrege hvor stor en betydning Poul-Erik Nielsen har haft for badmintonsporten globalt, fik han i 1999 overrakt Herbert Scheele Trophy af BWF’s Council. Trofæet gives til personer, der har ydet en usædvanlig flot indsats for badminton. I 2015 modtog han også BWF’s Lifetime Achievement Award, som gives i anerkendelse af en exceptionel, livslang støtte og arbejde for badmintonsporten. 

Som aktiv sluttede han sin internationale karriere, da han var midt i 30’erne, mens han fortsatte som veteran med over 30 nationale titler, og også på tennisbanerne slog han sit navn fast med over en snes titler som veteran. 

Badminton Danmark vil bl.a. ære Poul-Erik Nielsen med et minuts stilhed på forbundets repræsentantskabsmøde den 1. april. 

Poul-Erik Nielsen bisættes fredag den 20. januar kl. 13.00 fra Vinderød Kirke. 

Æret være Poul-Erik Nielsens minde.