Mindeord: Carsten Morild er sovet ind

af | aug 16, 2023

Endnu et af dansk badmintons – og dansk idræts – koryfæer og store navne er gået bort. Carsten Morild er stille sovet ind i en alder af 87 år.

 

Af Lars Jørgen Andersen, Badmintonmuseet

Carsten Morild var om nogen multisportsmand og udstyret med et talent, hvis lige er meget sjældent.

Uanset hvad, han idrætsmæssigt kastede sig over, virkede det som om, at den sportsgren var opfundet til netop ham, og hans grænseløse talent gjorde, at han kunne have skabt karriere i meget andet end det, der fik førsteprioriteterne, cricket og badminton.

Carsten Morild var en solid fodboldmålmand i Aalborg Boldklub (AaB) i ungdomsårene. Han var en fremragende håndboldspiller i IK1919, men de to boldspil blev valgt fra, da den sportslige karriere for alvor skulle afstikkes. Tilbage blev cricket og badminton, som Morild spillede i henholdsvis AaB og badmintonklubben Aalborg TRITON.

Allerede som 14-årig debuterede han på AaBs divisionshold i cricket. AaB var dengang og i mange år derefter landets absolut førende i sportsgrenen, der for nogle dekader siden var ganske stor i Danmark.

Morild-navnet var i øvrigt nærmest synonymt med dansk cricket, idet den nordjyske familie med rødder i henholdsvis Aalborg og Hjørring var sportens helt store personligheder. Carsten spillede på det danske landshold i nærmest en menneskealder, og han var uden konkurrence landets bedste allrounder, idet han mestrede såvel kaste- (bowler) som gærdespillet (batman).

I cricket blev det til 17 danske mesterskaber. 15 med AaB, et med B 1909 det ene år, Carsten og fru Annie bosatte sig i Odense, og hvor begge blev fremragende støtter på Odense Badminton Klubs divisionshold i landets bedste række, samt et med Aalborg Chang, hvor Carsten afsluttede cricketkarrieren, efter AaB havde nedlagt sin afdeling.

Badmintonkarrieren dyrkede Carsten Morild på allerhøjeste plan allerede fra de helt unge år. Det var den vinter- (indendørs) idræt, der havde hans største kærlighed, og det var også her han fandt sammen med sit livs største kærlighed, Annie, som overlever Carsten efter mere end 65 år sammen.

Carsten Morild var ”ikke blot” spiller på TRITONs førstehold. Han var også igangsætter, drivkraft og meget mere i den store klub, der havde flere af landets absolut bedste spillere. Bl.a. den senere formand for såvel TRITON og AaB som ikke mindst Jyllands Badminton Kreds og Dansk Badminton Forbund, Jørgen Brix Steby. Carsten Morild og Jørgen Brix Steby var i en årrække Jyllands suverænt bedste herredouble, og på lands- og internationalt plan var de frygtet af alle.

Sammen med fru Annie hjemførte Carsten også adskillige titler i mixeddouble i åbne turneringer.

Carsten Morilds største triumf som TRITON-spiller var det danske mesterskab i herredouble i 1965. Morild dannede par med Erland Kops, og de to var et omend ikke umage par, så et par, hvis spillestil var meget anderledes end det på tidspunkt mest fremherskende. Det skyldte givetvis, at de to sjældent trænede sammen, idet Carsten Morild havde sin base i Aalborg og Erland Kops i København.

Carsten Morild fortsatte sin aktive karriere til han var i starten af 40’erne. Blandt andet overraskede han alt og alle, da han som træner i TRITON tilmeldte sig de jyske mesterskaber i herredouble sammen med 18-årige Mark Christiansen. Mesterskaberne blev afviklet i Esbjerg, og konstellationen nåede som useedet finalen, hvor det blev til nederlag til Mogens Neergaard og Torben Carlsen.

Da ketsjeren langt om længe som aktiv blev lagt på hylden, fortsatte Carsten som træner i TRITON. Det blev så stor en succes, at Carsten Morild blev tilbudt jobbet som dansk landstræner. Han sagde ja til tilbuddet og tilbragte utallige timer i SAS-fly mellem Aalborg og København t/r for at passe jobbet. Ved siden af passede han også sit job som først værkfører på Aalborg Portland og senere, og indtil han gik på pension, andre ledende stillinger på samme arbejdsplads.

Da Danmark for første gang var vært for et VM i Brøndby i 1983, var Carsten Morild dansk landstræner. Jesper Helledie og Steen Fladberg vandt mesterskabet i herredouble, mens Fladberg sammen med Pia Nielsen sikrede sig en sølvmedalje efter finalenederlag til svenske Thomas Kihlström og engelske Nora Perry (i dag Dame Nora Perry).

De mange ture med flyet gennem flere år gjorde, at Carsten Morild sagde farvel til landstrænerjobbet, men han fortsatte som træner og rådgiver. Blandt dem, Carsten trænede intenst med, var Kirsten Larsen. Kronen på værket kom i 1987, da Kirsten Larsen sikrede sig titlen i damesingle i All England. Herefter forsvandt Carsten Morild stille ud af badmintonsporten.

Han og fru Annie flyttede til det sydlige Spanien, hvor parret hurtigt fandt sammen med blandt andet Knud Aage Nielsen, All England-mester i herresingle i 1964, og dennes hustru, Imre Rietveld Nielsen, der har en All England-titel i damedouble. Nielsen-parret var også flyttet til de varmere himmelstrøg.

Nu blev det golfsporten, der blev dyrket for fuld hammer.

Her viste Carsten Morilds talent sig igen. Han styrede spillet fra første slag og spillede sig med lynets hastighed ned i handicap. Boldøjet og slagteknikken fra cricket blev overført direkte til golf-spillet, og når familien var hjemme i Danmark, brillerede Carsten i såvel Blokhus som Aalborg. Han blev sågar dansk mester for oldboys med sit hold fra Aalborg Golfklub.

Efter godt en halv snes år i det sydspanske, flyttede Annie og Carsten tilbage til Aalborg.

Carstens krop var efterhånden plaget af de mange år med topidræt. Ryggen gav store problemer, og såvel hofter som knæ blev skiftet ud.

I 1975 blev Carsten Morild kåret som Årets Sportsnavn i Nordjylland.

Og som 16-årig i 1952 havde han den kæmpe oplevelse at løbe med den olympiske flamme, der var på vej fra helligdommen Olympia i Grækenland, hvor den var blevet tændt. Faklen med flammen var på sin rute til Helsingfors, hvor legene senere på sommeren skulle afvikles, på vej op gennem Jylland, og i det nordjyske var det blandt andet Carsten Morild, der fik æren af at løbe med flammen.

Carsten Morild efterlader sig hustruen Annie samt sønnerne Claus og Jørgen (som begge også kom på cricketlandsholdet).

Æret være Carsten Morilds minde.