Psykologiske og mentale faktorer kan have en afgørende betydning for ens præstation – for såvel eliteatleter som for breddeidrætsfolk. Det fortæller Team Danmarks sportspsykologiske konsulent Anders Flemming Bendixen i den seneste udgave af Badminton Danmark Podcast, hvor han også giver fem gode råd til, hvordan du kan forbedre dig rent sportspsykologisk.    

 

Vi kender det sikkert alle sammen. Kampen er i fuld gang, spillet har kørt forholdsvis gnidningsfrit, og gameplanen bliver fulgt, da en masse tanker pludselig hober sig op i hovedet. Tanker, som i værste fald kan påvirke spillet på banen negativt, hvis de får lov til at fylde mere end selve spillet.

Ifølge Team Danmarks sportspsykologiske konsulent Anders Flemming Bendixen, der til dagligt hjælper danske eliteatleter med at optimere på psykologiske og mentale faktorer, er det dog ikke negativt, at vi får nogle tanker i kampens hede.

– Det er menneskeligt, at vi får tanker, også under en badmintonkamp, men det bliver problematisk, hvis tankerne begynder at styre ens adfærd, og dermed hvordan man spiller den næste bold. Tankerne er legitime, men man skal være bevidst om dem, hvorefter man igen skal rette fokus tilbage til, hvad det er, man skal gøre på banen, siger Anders Flemming Bendixen i Badminton Danmark Podcast.

Lyt her til podcastafsnittet ’Sportspsykologi Special’ i Badminton Danmark Podcast, hvor Anders Flemming Bendixen uddyber sportspsykologiens betydning, og hvor landsholdsspiller Sara Thygesen fortæller om hendes arbejde med sportspsykologi

En stor del af Anders Flemming Bendixens daglige arbejde består netop i, sammen med de danske atleter, at blive bevidst om, hvad der sker i dem, når de står i særligt svære og sårbare situationer.

Det fysiske, taktiske og tekniske skal selvfølgelig være på plads, men når en kamp skal afgøres og spidser til, så betyder det sportspsykologiske aspekt enormt meget, forklarer han.

– Det psykologiske bidrager jo i kombination med forskellige faktorer til at give en god præstation. Det der gør sig gældende for såvel det psykologiske som det fysiske og taktiske er, at hvis tankerne fylder det hele, så bliver det en sårbarhed for en dårlig præstation, men hvis de ingenting fylder, så bliver det også en sårbarhed for en dårlig præstation, siger Team Danmarks sportspsykologiske konsulent Anders Flemming Bendixen, og tilføjer:

– Det gælder om at have de her faktorer blandet i det rigtige størrelsesforhold afhængig af, hvilken situation man står i.

Læs også: Det Nationale Elite Træningscenter: Hjertet for den danske badmintonelite

Det sportspsykologiske aspekt er ikke blot relevant for eliteatleter. Også den almene dansker kan have gavn af at optimere på psykologiske faktorer.

– Uagtet hvad niveau man dyrker sport på, så spiller det mentale en rolle. Viktor Axelsen har specifikke tanker og følelser, når han står i en All England-finale, men tanke- og følelsesmæssigt kan det reelt set være noget af det samme en U14-spiller står med, når vedkommende skal spille en kamp, hvor eksempelvis tanker om konsekvenserne af en sejr eller et nederlag kan påvirke spillet, siger Anders Flemming Bendixen.

I podcastafsnittet kommer han derfor også med 5 gode råd til at forbedre sig sportspsykologisk – for henholdsvis bredde- og elitespilleren.

De fem råd lyder sådan:

  1. Vær bevidst om, hvad der sker

Det er væsentligt at være bevidst om, hvad der sker, når det sker.

Team Danmark anbefaler, at du laver mindfullness-øvelser, så du evner at rette opmærksomhed tilbage til den situation, du står i her og nu.

Hvis du lærer at flytte opmærksomhed tilbage her og nu, så kan du også mærke, når du flytter dig i tid og rum og dermed trække opmærksomheden tilbage. Du kan ikke styre dine tanker, men du kan styre din opmærksomhed.

Klik her og få gode mindfullness-øvelser fra Team Danmark

  1. Hav en gameplan

Når du trækker din opmærksomhed tilbage, skal du vide, hvad du trækker din opmærksomhed tilbage til. Hvis ikke du har en gameplan at rette din opmærksom tilbage på, bliver din opmærksomhed sårbar, da den altid vil vandre.

  1. Kommunikér

Kommunikér med de ressourcepersoner, du har omkring dig – også når du er presset.

Det er essentielt at blive ved med at kommunikere – enten med din makker på banen eller med din træner, holdkammerater eller andre.

Det er helt okay at udtrykke din sårbarhed, hvis du eksempelvis ikke ved, hvor du skal placere bolden.

  1. Træn vedvarende

Det sportspsykologiske skal trænes i samme omfang, som hvis du vil være god til at lave en god baghånd eller et godt hopsmash. Det kræver mange gentagelser.

At du kan det den ene dag, betyder ikke, at du kan det alle dage, så bliv ved med at øve dig.

  1. Hold opmærksom på punkt 1, 2, 3 og 4

Er du dygtig til de fire første punkter, så kommer du rigtig langt i forhold til at være mentalt stærk.

Bliv ved med at have opmærksom på alle fire punkter!

Klik her for at lytte til Badminton Danmark Podcast for flere gode råd og indsigt i sportspsykologi