En af Danmarks bedste herresinglespillere gennem tiden har valgt at stoppe på det Nationale Elite Træningscenter i Brøndby. En tidligere hofteskade spøger stadig, og det påvirker motivationen for at komme tilbage sit vante verdensklasseniveau i sådan en grad, at det anses for at være umuligt, forklarer Jan Ø. Jørgensen.

 

Efter 12 år på landsholdstræningen på det Nationale Elite Træningscenter i Brøndby Hallen har Jan Ø. Jørgensen valgt at stoppe.

Den 32-årige nordjyde døjer stadig med mén fra en hofteskade, og selvom han formåede at komme over sin hælskade i 2017, så har de skader gjort, at han har kunne se sin drøm om at komme tilbage i verdenstoppen forsvinde.

– Jeg har kæmpet en kamp for at komme op, hvor jeg var før mine skader. Men der er sket meget i herresingle siden 2017, og spillet har rykket sig. Min lyst og ivrighed og ærgerrighed for at tro på, at det kan lade sig gøre, den har været forsvindende det seneste stykke tid, siger Jan Ø. Jørgensen og fortsætter.

– Jeg kan ikke se mig selv i øjnene længere, når jeg ikke kan se frem til at spille med helt fremme i de store turneringer. Det er det, jeg spiller for, men det har været langt væk de seneste tre år. Derfor er det heller ikke en beslutning, jeg har truffet ud af det blå. Da jeg havde min hælskade, havde jeg de her tanker, så det har været en proces de seneste år. Det har været en præmis, at jeg har ondt hver dag, så det har været rigtig svært, og nu holder jeg ikke til det mere.

Med sit stop på det Nationale Elite Træningscenter stopper Jan Ø. Jørgensen også automatisk på det danske landshold. Det betyder, at han ikke får mulighed for at komme med til Thomas & Uber Cup i Aarhus til oktober.

I løbet af sin internationale karriere har Jan Ø. Jørgensen formået at vinde unikke titler. Som den første, og stadig eneste, europæiske herresinglespiller har han vundet China Open og Indonesia Open i henholdsvis 2016 og 2014. Han har desuden vundet Thomas Cup, Denmark Open, French Open, EM og tre DM-titler, foruden en finaleplads ved All England i 2015 og bronze ved VM i 2015.

– Da Jan (Ø. Jørgensen, red.) var på sit højeste niveau, var han en af verdens absolut bedste herresingler med sin helt egen spillestil. Det har været en fornøjelse at hjælpe ham til at opnå sine målsætninger og arbejde i retningen af et spil, som han selv gerne ville stå for. Har der været op- og nedture? Absolut. Sådan er det på dette niveau, men med den sult samt fokus på detaljearbejdet i en hård HS-træning, der har det været et privilegie at arbejde med Jan. Jeg skylder ham stor tak for at acceptere og tro på de nye tiltag og ikke mindst sætte standarden for kommunikation og skideballer nede i hallen, siger cheflandstræner Kenneth Jonassen.

Det er dog ikke kun på det spille- og resultatmæssige plan, hvor Vendsyssel-spilleren har betydet meget for dansk badminton. Han har også været en vigtig brik i udviklingen af Danmarks nuværende stjerner som Viktor Axelsen og Anders Antonsen.

– Jan har jo været en kulturbærer og rollemodel på det Nationale Elite Træningscenter. Han begyndte sin karriere med at træne med Peter Gade og Kenneth Jonassen, og hos dem fik han en ekstraordinær uddannelse i både spil og især træningskultur. Det har han taget med og givet videre til den næste generation, og både Viggo (Viktor Axelsen, red.), AA (Anders Antonsen, red.) og (Rasmus, red.) Gemke skylder Jan stor tak for hans træningsindsats og sparring igennem årene. Jan har betydet rigtig meget for den høje kvalitet, der er i herresinglekategorien pt., og det skal han have stor tak for. Vi ønsker ham alt det bedste i fremtiden, siger Badminton Danmarks Elite- og sportschef, Jens Meibom.

Jan Ø. Jørgensen selv påpeger også tiden med ”den gamle garde” som en definerende tid for ham, som han har forsøgt at tage med sig videre.

– Kulturen med (Peter, red.) Gade og Kenneth (Jonassen,red.) har jeg gjort alt for at leve mig ind i og fortsætte. Jeg har sat en kæmpe ære i at prøve at efterleve det, og jeg håber, at den kan leve videre på træningen. Specielt skylder jeg Kenneth rigtig, rigtig meget – både som min træner og medspiller. Og så er der jo alle de andre mennesker, jeg har mødt på vejen og haft som en del af min karriere. Alle sammen har fyldt rigtig meget og været en vigtig del, så tak til alle, som har været en del af min karriere, siger Jan Ø. Jørgensen.

Jørgensens karriere bød blandt andet på en verdensranglisteplacering i top fem fra november 2013 til maj 2016. Hans højeste placering på verdensranglisten var nummer to. Den placering havde han fra december 2016 til marts 2017. Med sin hælskade i 2017 røg han ned som nummer 155, og han har nu kæmpet sig tilbage med en placering som nummer 22.

– Jeg er egentlig ret stolt af at have gået nogle veje, som ingen har gjort før. Det har været meget specielt for mig at vinde de der ting, og det har givet mig en masse ekstra. Jeg er jo vokset op med, ”at man ikke kunne vinde i Kina,” men det har jeg formået alligevel. Thomas Cup 2016 var også helt unikt, og det vil altid være et særligt højdepunkt for mig. Det er noget specielt jeg altid vil have med de der drenge. Det var ikke det bedste spillemæssige hold, jeg var på, men det var bedste ”hold”, siger Jan Ø. Jørgensen.

Jan Ø. Jørgensen har sidste træning på det Nationale Elite Træningscenter i Brøndby på onsdag den 24. juni, hvor han sammen med resten af herresinglegruppen træner fra 8.00-9.45.

Men badmintonkarrieren lægger han ikke helt på hylden endnu. Den nuværende plan er at holde badmintonspillet ved lige i Vendsyssel Elite Badminton og slutte karrieren af med at spille et par internationale turneringer i år, hvor håbet er, at han kan lave et definitivt karrierestop foran det danske publikum til DANISA DENMARK OPEN presented by VICTOR.

Privat flytter han til Tyskland sammen med sin kone, håndboldspilleren Stine Jørgensen, som fra næste sæson skal tørne ud for SG BBM Bietigheim.