Nogle af landets største badmintonstjerner kan nu sætte flueben ved basistræneruddannelsen. – Jeg har en ambition om at blive en dygtig træner en dag, og det inkluderer uddannelse, siger Hans-Kristian Solberg Vittinghus.

 

Tine Baun, Kim Astrup, Anders Skaarup, Maiken Fruergaard, Mathias Christiansen, Mads Kolding, Julie Finne-Ipsen, Lasse Mølhede og Hans-Kristian Solberg Vittinghus er blot nogle af de store badmintonpersonligheder, som nyligt har taget basistræneruddannelsen.

Det overordnede mål med basistræneruddannelsen er, at man skal lære at lave god, sjov og spændende badmintontræning for børn og unge. Det anser blandt andre Hans-Kristian Solberg Vittinghus for at være en god og givende start på en eventuel trænerkarriere.

– Først og fremmest har jeg taget kurset, fordi jeg har en ambition om at blive en dygtig træner en dag, og det inkluderer uddannelse, hvor basistræneruddannelsen er første skridt på vejen. Selvom jeg er en dygtig spiller, føler jeg ikke, at jeg nødvendigvis er dygtig nok, når det kommer til pædagogik og børns fysiske udvikling. Det har basistræneruddannelsen her givet mig indsigt i, siger Hans-Kristian Solberg Vittinghus, som i weekenden coachede for sin klub Højbjerg til RSL UDM.

Også tidligere topspiller, All England-vinder og seniorcheftræner i Lillerød gennem flere år, Tine Baun, tager brugbar viden og læring med sig i bagagen oven på basistræneruddannelsen.

– Selv om jeg jo har tre års erfaring som træner i Lillerød og gennem min karriere også har haft små hold i ny og næ, så er det jo altid godt at få repeteret og genopfrisket, at man bevæger sig i den rigtige retning. Dertil synes jeg, at der var flere relevante ting at tage med videre fra basistrænerkurset, siger Tine Baun og uddyber:

– Blandt andet at få sat ord på, hvad det er, der sker i forskellige tekniske situationer. En ting er for eksempel at udføre et slag, men en anden er at kunne forklare helt ned i detaljen, hvad der sker, og eksempelvis hvor og hvordan en bevægelse starter, siger hun.

Klik her for at læse mere om basistræneruddannelsen

For Hans-Kristian Solberg Vittinghus var det særligt den indsigt i børn og unges fysiske udvikling, som kurset gav, han kan bruge til at forstå, hvorfor spillere i de ældre ungdomsgrupper er dér i deres udvikling, hvor de er.

– Der var ting på kurset, som jeg havde stor viden om i forvejen. Men jeg lærte også noget nyt. For eksempel hvilken forskel, der er på effekten af træning af børnenes fysiske udvikling før, under og efter puberteten. Jeg fik desuden en god forståelse for, hvorfor det kan være svært at ændre på ting, alt efter hvor spilleren er i sin spillemæssige og kognitive udvikling. Hvis jeg skal være så god en træner som muligt og arbejde med børn og unge som store talenter, så er det godt for mig at have forståelsen for deres baggrund og udvikling, siger Vittinghus.

Hans-Kristian Solberg Vittinghus’ trænerdrøm er på nuværende tidspunkt at komme til at træne de bedste U17-, U19- og U21-spillere i Danmark, når han en dag selv lægger ketsjeren på hylden.

Blandt andet den årgangsgruppe er også af høj interesse for Tine Baun, som i kølvandet af basistræneruddannelsen øjner muligheden for at bygge yderligere uddannelse på.

– Det kan snildt tænkes, at jeg fortsætter. Jeg tænker især, at nogle af de næste kurser kan være relevante for den ungsenior- og seniorårgang, som jeg synes, det er rigtig spændende at arbejde med, siger hun.

Klik her for at se, hvornår det næste træneruddannelseskursus begynder