Mindeord om tidligere formand Jørgen Brix Steby

July 26, 2021 11:19 Skrevet af

Badminton Danmark mistede en af sine store ledere, da aalborgenseren Jørgen Brix Steby stille sov ind den 23. juli 2021 i en alder af 84.  Jørgen var forbundets formand fra 1988 – 1992, og han var meget mere end det.

 

I sine unge år var Jørgen Brix Steby en fremragende badmintonspiller.  Særligt hans herredouble med klubkammeraten fra ‘Triton’, Carsten Morild, var respekteret. Jyske mestre var de, og i en årrække provinsens stærkeste double, som de allerbedste i landet også frygtede.  Også som mixeddouble-spiller vandt Jørgen mange sejre på højt niveau. En talentfuld fodboldspiller i AaB var han tillige. Her nåede han adskillige kampe som wing på klubbens divisionshold.

Det blev dog som leder, at den altid velforberedte, smilende og lune Jørgen Brix Steby satte sit præg på dansk badminton.  Først som formand i Nordjysk Badminton Distrikt og fra 1977 – 1984 som formand for paraplyorganisationen Jyllands Badminton Kreds, der samlede de jyske distrikter, som han også repræsenterede i forbundets bestyrelse. Her blev lyttet til Jørgens stemme, som ofte bidrog med løsningen på de problemer, der blev drøftet, og som søgte at samle øst og vest, hovedstad og provins. Fra 1984 til 1988 blev Jørgens diplomatiske evner og kendskab til dansk badmintons top og bredde udnyttet på posten som formand for det vigtige spilleudvalg. Jørgen Brix Steby var derfor det naturlige valg, da der i 1988 skulle findes en ny formand efter Frede Kruse-Christiansen.

Den største opgave i Jørgen Brix Stebys formandsperiode var forberedelserne til og afviklingen af det 7. verdensmesterskab i badminton og den 2. Sudirman Cup, der fandt sted i Brøndby i maj 1991 – i øvrigt med Frede Kruse-Christiansen som hovedkraft – samt opfølgningen heraf.  Her blev mange af de organisatoriske talenter, der havde bidraget til VM og som her havde haft en stor oplevelse, rekrutteret af Jørgen til forbundets daglige virke.  Således blev VM-arrangementets økonomiansvarlige, Hans Henrik Fløe, året efter Jørgen Brix Stebys efterfølger, da Jørgen ønskede at træde tilbage fra formandsposten og fra sin ledergerning inden for badminton. Dansk idræt slap han dog ikke – fra 1987 til 2000 sad han i bestyrelsen for storklubben AaB, de sidste tre år som klubbens formand. Som ‘Triton’ var AaB i Jørgens DNA. Her bidrog han i en vanskelig tid til klubbens introduktion på fondsbørsen og til moderniseringen af Aalborg Stadion

Sin manddoms gerning lagde Jørgen Brix Steby i speditionsfirmaet Mammen & Drescher A/S, hvor han var ansat helt fra 1953 til 1998, først som elev, de sidste mange år som direktør og honorær konsul. Også i privatlivet var Jørgen trofast.  Som han selv lunt udtrykte det om ægteskabet med sin Jytte, som han måtte have kongebrev for at blive gift med: “Vi blev gift alt for unge – syntes alle andre!”

Jørgen Brix Steby modtog i 1979 Badminton Danmarks ærestegn, i 1991 BWF’s Meritorious Service Award  og i 1992 DIF’s ærestegn.

Begravelsen finder sted fredag den 30. juli kl. 11 i Hasseris Kirke.

Æret være Jørgen Brix Stebys minde.

 

Tore Vilhelmsen

Formand, Badminton DanmarkTags: ,
Kategori: , , ,