VM for herrehold er slut for Danmarks vedkommende efter et nederlag i den afgørende kamp i semifinalen: – Det kommer til at fylde i noget tid endnu, siger landstræner Jakob Høi.

 

For tredje Thomas Cup i træk bliver det til bronzemedaljer for Danmark.

Herrelandsholdet tabte fredag sin semifinale 2-3 til Indien, som dermed fik revanche for Thomas Cup-nederlaget i oktober, hvor Danmark sendte Indien ud i kvartfinalen.

Læs også: Bliv klogere på Danmarks 12 Thomas Cup-profiler

Danmark fik ellers en god start i fredagens holdkamp, da Viktor Axelsen storspillede og sørgede for en sejr til holdet. Derefter fulgte to danske nederlag i tre sæt i både en double- og i en singlekamp.

Ligesom i kvartfinalen sørgede Anders Skaarup og Frederik Søgaard for at tvinge holdkampen ud i femte og sidste kamp, men her tabte en hårdt kæmpende Rasmus Gemke i tre sæt.

Danmarks landstræner Jakob Høi havde dog svært ved at sætte en finger på de danske spilleres præstationer.

– Det kommer til at fylde i noget tid endnu, og der går måske nogle uger, før vi får evalueret færdig på den her. Hvordan var forberedelsen, hvordan er det gået hernede osv. Derfor er jeg ikke i tvivl om, vi bliver mindet om det mange gange endnu. Så lad os bløde og have lidt ondt af hinanden lige nu, men jeg kommer ikke til at pege fingre ad nogle af de drenge, der spillede derinde, siger Jakob Høi og uddyber:

– Drengene er nogle helte. Både holdet på og uden for banen leverede det, de skulle. Jeg synes ikke, de holdt igen. At vi ikke har niveauet, kan jeg være ked af og skuffet over, men det har intet at sammenligne med, hvordan drengene har det, for det er en tom fornemmelse lige nu. Det, vi egentlig havde fortjent, er en hviledag i morgen, så vi kunne få lov til at spille finale søndag.

Indien er med sejren klar til deres første Thomas Cup-finale nogensinde.

 

Viktor Axelsen – Lakshya Sen: 21-13, 21-13

Efter at have spillet to tætte kampe var Viktor Axelsen i den grad i hopla igen. Fra 8-8 i første sæt levnede verdensetteren ingen chance til sin 20-årige modstander, som dermed ikke fik revanche fra nederlaget i All England-finalen i marts. Omvendt udbyggede Axelsen blot sit overtag i den indbyrdes statistik med sin sjette sejr i syv kampe.

– Kroppen havde det bedre i dag. Jeg bevægede mig bedre og havde en god afslappet følelse på begge sider af banen og kontrollerede boldene rigtig godt, og det var enormt vigtigt i dag, sagde Axelsen efter sin kamp.

 

Kim Astrup/Mathias Christiansen – Satwiksairaj Rankireddy/Chirag Shetty: 18-21, 23-21, 20-22

Den første herredouble var en kamp fyldt med nerver og skiftende momentum. Astrup og Christiansen kom selvtillidsfyldte på banen efter Axelsens sejr og fik også den bedste start. Langsomt fik inderne, der ligger nummer otte på verdensranglisten, dog overtaget i resten første sæt.

Efter sidebyttet var det igen med en god dansk start, men inderne formåede at kæmpe sig tilbage og spillede sig frem til to matchbolde. Astrup og Christiansen overlevede begge og udnyttede kort efter parrets anden sætbold.

I tredje sæt så det endnu værre ud for det danske par, som kom bagud 20-17. Igen blev indernes spil forkrampet, og danskerne fik udlignet. Modsat andet sæt kunne de dog ikke stjæle kampen til sidst.

– De havde lidt svært ved at lukke den i andet sæt, og så fik vi momentum. Så fik vi lidt svært ved at eksekvere. Det er, fordi der er nerver ved holdkampe og Thomas Cup. Så det er de små ting, og vi kunne have nappet den, hvis vi havde holdt momentum, sagde Mathias Christiansen.

 

Anders Antonsen – Kidambi Srikanth: 18-21, 21-12, 15-21

29-årige Srikanth fik udlignet til 3-3 i det indbyrdes regnskab mellem de to spillere. VM-sølvvinderen fra sidste år vandt en tæt og velspillet herresinglekamp og bragte inderne foran 2-1 i holdkampen.

I tredje sæt var Antonsen ellers tæt på at få kæmpet sig tilbage efter at have været bagud 11-4 ved opholdet.

– Den periode, han fik i tredje sæt, føler jeg, han spillede så fejlfrit, og han pumpede mig rundt på banen. Jeg havde det virkelig svært, og det hul, han lavede, var jeg tæt på at komme tilbage fra, men det var godt nok svært, for der var langt derop. Især mod en spiller som ham, fortalte Antonsen, som ærgrede sig over, han ikke kunne give en sejr til holdet.

– Den er så hård at sluge. Jeg synes egentlig ikke, jeg spillede dårligt. Det var fed badminton, og Srikanth er en god spiller. Men jeg er målløs. Jeg kan bare ikke få de marginaler over på min side lige nu.

 

Anders Skaarup/Frederik Søgaard – Krishna Prasad Garaga/Vishnuvardhan Goud Panjala: 21-14, 21-13

Ligesom i kvartfinalen var Søgaard og Skaarup tvunget til sejr, da de gik på banen, hvis ikke Danmark skulle have udspillet sine chancer for Thomas Cup.

Og igen stod Skaarup og Søgaard, som normalt ikke spiller sammen til daglig, for presset. De var en klasse bedre end deres indiske modstandere, som frister en tilværelse som nummer 45 på ranglisten.

– Nogle gange har man en masse forestillinger, inden man går på banen, og så kan du lynhurtigt mærke, når de har smashet de første gange, eller du har lagt til nettet, nogle af de ting, som kan være svære. Hvis det føles ekstremt godt, så føler man sig nærmest uovervindelig, og den følelse, synes jeg, kom hurtigt i dag, siger Skaarup.

 

Rasmus Gemke – Prannoy H.S.: 21-13, 9-21, 12-21

25-årige Gemke, som vandt den afgørende kamp i kvartfinalen, kom flyvende fra start i den sidste kamp i semifinalen. Han startede på den foretrukne modvindsside og var god til at styre spillet gennem første sæt. Efter sidebyttet fandt han til gengæld aldrig ind i en rytme i medvinden. Flere bolde blev sendt uden for linjerne, mens den 29-årige inder fandt sig bedre og bedre til rette i kampen.

Det momentum tog han med ind i tredje sæt, hvor Gemke selv på modvindssiden havde svært ved at finde løsningerne.

– Jeg håndterede det helt overdrevet ringe på den svære side, hvor jeg slet ikke fik gang i spillet. Jeg kan sige alt muligt om, at jeg har været ude med skade, men når man siger god for at spille sådan en kamp, som jeg gjorde i dag, så synes jeg også, man skylder at gøre det bedre, end jeg formåede i de sidste to sæt, siger Gemke, som også tabte i tre sæt til Prannoy i december ved det individuelle VM.

– Lige nu fylder tomhed og frustration. Det er vanvittigt frustrerende at tabe den afgørende kamp. Jeg havde egentlig set mig selv være et noget bedre sted end det, jeg leverede i dag. Jeg er faktisk meget skuffet over mit eget niveau, må jeg erkende. Også cadeau til Prannoy på den anden side, som spiller en god kamp og formår at holde ro på efter at have tabt første sæt forholdsvis stort, anerkender Gemke.

 

Fakta om turneringen:

Thomas & Uber Cup, VM for herre- og damelandshold, spilles i Impact Arena, Bangkok, Thailand, den 8.-15. maj.

Det er samme arena, der var vært ved Thomas & Uber Cup i 2018 samt Thailand Open I, Thailand Open II og World Tour-finalerne i januar 2021. Det er tredje gang, at Thailand afholder Thomas Cup (VM for herrelandshold), mens det er anden gang, de afholder Uber Cup (VM for damelandshold).

Indonesien er forsvarende Thomas Cup-vinder, og med 14 titler er det også den nation, der har vundet mesterskabet flest gange.

Hos kvinderne er Kina forsvarende Uber Cup-vinder, og de er også den mest vindende nation med 15 titler.

De danske herrer tabte 1-3 i semifinalen til Indonesien ved det seneste Thomas Cup i Aarhus. De danske damer røg ud i kvartfinalen til Korea med 0-3.

Danmark var i oktober 2021 det første land i Europa som var værter for Thomas & Uber Cup.

Oprindeligt skulle de seneste mesterskaberne have været spillet i Danmark i maj 2020, men på grund af Covid-19 blev de først flyttet til august 2020, senere så oktober 2020, før de til sidst blev skubbet til oktober 2021.

Danmark har været vært for VM for individuelle i 2014, 1999, 1991 og 1983 samt Sudirman Cup, VM for blandede hold, i 1991 og 1999.

Det danske herrelandshold vandt som den første europæiske nation nogensinde Thomas Cup i 2016.

Det danske Uber Cup-landshold har aldrig vundet VM, men er blevet nummer to i 1957, 1960 og 2000.