Randers Badminton Klub har stor succes med at få piger til at spille badminton, og det skyldes en ny opdeling af hold.
Hvordan får man flere piger til at spille badminton? Det spørgsmål er der nok mange af landets badmintonklubber, der spekulerer over. Randers Badminton Klub er en af de klubber, der har knækket koden.
I spidsen for projektet står 20-årige Josephine Stuhr Risager, der i 2019 kom hjem fra en efterskole med ren pigetræning.
– Jeg tænkte, at hvis jeg som elitespiller kunne udvikle mig så meget, hvad ville piger uden erfaring så ikke kunne gøre. Hjemme i Randers foreslog jeg, at jeg gerne ville være træner for en ren pigetræning, og det syntes bestyrelsen var en god idé, siger Josephine.
Vil du se verdensstjerner live? Så køb din billet til Denmark Open 2023 præsenteret af VICTOR her
Og succesen er ikke til at tage fejl af. Efter de første fire sæsoner er antallet af spillere på pigeholdet vokset fra seks til 48. I sidste sæson voksede antallet af piger så eksplosivt, at der måtte en venteliste til, så nu er der udvidet til to rene pigehold.
– Vi startede pigetræningen op som et sted, hvor man kunne udvikle sig uden at tænke over, hvad drengene nu tænker, og hvor alt forventningspres er væk.
På holdene lærer de gennem leg og laver blandt andet stopdans og andre velkendte ting.
Men I spiller også badminton?
– Hehe, ja selvfølgelig, men vi lægger meget vægt på, at man i øvelserne gerne må se lidt fjollet ud. Vi skal væk fra den følelse, at man i baghovedet tænker ‘åh nej, ser jeg nu dum ud’. Det kan godt være, at det ser dumt ud, men det gør vi alle sammen, siger Josephine.
Hvor alle pigerne tidligere trænede sammen, så har udvidelsen til to hold gjort, at der hver torsdag først træner et hold med piger fra U9 til U13 og dernæst et hold med piger fra U15 til U19. Senere på sæsonen vil fordelingen blive gjort mere niveauopdelt, så de ældre piger også kommer til at træne med yngre piger. Erfaringen er, at det giver en storesøsterfølelse.
I øjeblikket er der flere online-kurser til udøvere, trænere og forældre
På femte sæson er Josephine Stuhr Risager træner for pigerne og som medtræner har hun tidligere europamester i damedouble Lena Frier og også pigerne Nicoline og Sophia.
– Det hjælper meget, at det er pigetrænere, der kender til, at piger kan være usikre. Jeg har brugt meget at se mig selv, da jeg var mindre i de situationer, siger Josephine.
Det er dog ikke meningen, at pigerne nødvendigvis skal blive på rene pigehold for altid. Flere piger har spillet på pigehold de første sæsoner og har nu bygget deres grundniveau op, så de føler sig mere sikre og kan rykke i små grupper ud på et blandet hold.
Læs også: Direktør stolt over VM: – Vi flyttede grænsen for badminton i en arena
Formand i Randers Badminton Klub, Peter Lyneborg, er forståeligt nok godt tilfreds med medlemsudviklingen blandt pigerne. For ikke nok med, at der er kommet to pigehold, så vokser de blandede hold også. På fredagens blandede hold var der 30 spillere, så de var nødt til at dele sig op i to haller.
– Og det er blandt andet fordi så mange piger også gerne vil rykke over, siger formanden.
Han blev først formand for lidt over et år siden, men var dog i bestyrelsen, da Josephine Stuhr Risager kom med idéen om rene pigehold.
– Dengang var der problemer med at få piger til at spille – ligesom der er i mange andre klubber, så det er Josephines fortjeneste, siger formanden.
Der er også blevet arrangeret pigecamp i klubben, ligesom der har været konsulenter fra DGI på besøg for at klæde trænerne yderligere på, og så har klubben også været med til at udvikle konceptet VIPiger, der forsøger at fastholde pigerne i teenageårene.
I VIPiger samles pigespillere fra Randers og fire andre badmintonklubber fra området nogle fredage om året, hvor der både trænes, men også laves kreative ting – og somme tider inkluderes overnatning også. Det giver netværk på tværs af klubberne.
Vil du arbejde i Badminton Danmark, så søger vi lige nu en ny medarbejder
Hvis andre klubber skal lære noget af succesen i Randers, så peger Josephine Stuhr Risager på, at det er vigtigt med pigetrænere både på blandede hold og på opdelte hold, så pigerne har nogle at se op til og føler sig trygge.
– Og rene pigehold kan også klart anbefales. Vi giver plads til at fejle, og vi ser dem og lytter til dem, siger Josephine.
I denne sæson er der også fokus på det sociale uden for hallen. Pigerne er blevet opfordret til at gå i bad, Matas har sponsoreret nogle produkter til dem, og der er højttaler og snacks i omklædningen, så de kan hygge sig. Faktisk er det svært at få pigerne ud igen.
Helt samme succes var der ifølge formand Peter Lyneborg ikke, da klubben forsøgte sig med et rent drengehold.
– På det specifikke hold var der meget larm og uro, så det gav ikke mening. Og drengene vil gerne spille, hvor pigerne er, mens pigerne gerne spiller uden drengene, siger formanden, der selv har tre turneringsspillende sønner, og derfor er lidt på udebane med pigerne.
Men hvad kan andre klubber lære af jeres succes med pigespillere?
– Først og fremmest, at det kræver en målrettet indsats. Vi har lavet små videoer de seneste år, hvor piger fortæller, hvor sjovt det er.
– Og så er det i forbindelse med VIPiger vigtigt med opbakningen fra pigeforældrene, for det er dem, der forstår, hvad der skal til. Vi har en ildsjæl i Ole Kannegaard, der har været aktiv, for der skal være noget socialt, noget hygge og noget kreativt, og så handler det ikke om, hvad man spiller, men hvilke veninder, der også er med.
– Men der skal gøres noget aktivt, og det første klubberne kan gøre er at lave et pigehold, for pigerne vil gerne spille, hvor der er andre piger, siger formanden.
Vil du se de danske badmintonstjerner live ved Denmark Open 2023 præsenteret af VICTOR, så kan du købe din billet lige her.