Maria Højlund Tommerup/Jonathan Melgaard. UVM 2022
Maria Højlund Tommerup/Jonathan Melgaard spillede med ved UVM 2022 og spiller også med i UVM 2023. Foto: Lennart Engler, Badminton Danmark

Danske talenter jagter VM-succes

September 21, 2023 11:12 Skrevet af

UVM spilles i de kommende uger i USA, og transitionstræner Jonas Lyduch er spændt på at se, hvor de danske talenter står sammenlignet med asiaterne.

 

Når badmintonverdenens største talenter under 19 år i de kommende uger er samlet til ungdoms-VM i nordvestamerikanske Spokane, så vil 12 danske teenagere spille med. Transitionstræner Jonas Lyduch har ansvaret for det danske hold og det vigtigste mål med turen er, at spillerne udvikler sig.

– Ordet VM klinger jo lidt anderledes og gør, at spillerne ser det som et stort mesterskab, hvor de skal præstere. Vi er meget interesserede i at se, hvordan de håndterer det mentalt, at de spiller for Danmark. Om de kan ramme deres bedste niveau i en stor turnering. Det er ikke så tit, vi møder de asiatiske spillere, så jeg glæder mig til at se, hvor vi står spillemæssigt. Vi vil godt føle, at vi er blevet lidt klogere på, hvilken vej vi skal, siger Lyduch.

Vil du se verdensstjerner live? Så køb din billet til Denmark Open 2023 præsenteret af VICTOR lige her.

Historisk set er erfaringen, at Danmark ligger et stykke fra asiaterne til UVM, men fokus er på udvikling, så det også er et mål at vinde, så det kan til så mange kampe som muligt mod god modstand.

Den første uge byder på en holdturnering, hvor Danmark fra andet seedningslag og 10’er fra sidste VM er i gruppe med de forsvarende VM-sølvvindere Taiwan samt Slovakiet, New Zealand og Tahiti. Kun vinderen går til kvartfinalen, mens toeren spiller om pladserne ni til 16.

– Spillere fra Taiwan er altid dygtige, mens vi bør være favoritter mod de tre andre, uden vi undervurderer dem. Kan vi slå dem, så kunne det være sjovt at stå i en gruppefinale til sidst og forsøge at vinde den. Vi har spillere, der har vist, at de på dagen godt kan slå de gode. En kvartfinale vil være stort for mange af vores spillere, siger Lyduch.

DANMARKS KAMPE VED UVM
25. sep – 21.00-00.30 Danmark-Slovakiet
26. sep – 21.00-00.30 Danmark-Tahiti
27. sep – 04.00-07.30 Danmark-New Zealand
27. sep – 21.00-00.30 Danmark-Taiwan
28-30. sep – Slutspil
Du kan tjekke resultaterne fra kampene til UVM lige her

Fra 2. oktober spilles den individuelle turnering, men transitionstræneren vil ikke lægge unødvendigt pres på ved at nævne de talenter, han har størst forventninger til.

– Men jeg har udtaget dem alle sammen med det formål, at der er fremtidsspotentiale i dem. Jeg forventer, at de er villige til at arbejde for den proces, vi har sat i gang, og så må vi se, hvor dygtige de er til at håndtere det. Vi vurderer indsatsen og håber, at det medfører resultater. Kommer vi i en kvartfinale, så er vi kun en enkelt kamp fra en medalje, og det vil være ekstremt tilfredsstillende, hvis det skulle ske for en eller flere af dem, siger Lyduch.

Dansk klub har knækket koden med at få piger til at spille badminton, og det kan du læse lige her.

Ved UVM i 2022 kom Danmark hjem med en kvartfinale i mixeddouble til Hjalte Johansen/Emma Irring Braüner som bedste resultat, men de bedste danske placeringer på den seneste U-verdensrangliste står Calvin Lundsgaard (nr. 25) i herredouble og Mads Emil Monke (nr. 34) i herresingle for, mens Danmark er seedet 16 i holdturneringen. De relativt beskedne placeringer skyldes, at andre lande specielt med knap så gode træningsmiljøer prioriterer ungdomsturneringer højt.

– Vi vil hellere gøre spillerne klar til seniortiden og lade dem spille flere turneringer her, siger Lyduch.

Den danske VM-trup lander i USA fredag​​ aften og spiller altså få døgn efter. Omstillingen til de ni timers tidsforskel og efterfølgende jetlag kan vise sig som en god læring i forhold til OL 2028, der spilles i Los Angeles. Og fremtiden ser lys ud for de danske talenter.

– Vi er samme sted, som vi altid er. Vi har mange talenter, og så skal vi være dygtige til at udvikle dem, for vi har ikke samme mængde som asiaterne, men vi har meget talent. Jeg tror på, at vi kan udvikle dem, men vi skal ikke læne os tilbage og sige, at nu kører det bare, siger Lyduch.

102 af 105 guldmedaljer siden 1992 er gået til asiatiske spillere. Kun tre gange er dominansen blevet brudt, og alle gange har det været danske spillere. I 1992 vandt Jim Laugesen/Rikke Olsen mixeddouble, i 1994 vandt Peter Gade/Peder Nissen herredouble og i 2010 vandt Viktor Axelsen herresingle. Året efter vandt han sølvet, og siden da er samme medalje vundet af Joel Eipe/Frederik Søgaard Mortensen i 2015 i herredouble, mens Line Christophersen vandt sølv i damesingle i 2018.

Seniorerne præsterede hele 20 VM-medaljer og syv af guld ved september måneds VM – læs om succesen lige her.

DANMARKS TRUP VED UVM 2023
Herresingle

Mads Emil Monke, Ikast
William Bøgebjerg, Greve
Alexander Ringbæk, Hillerød

Damesingle 
Lærke Thomsen, Kolding
Kajsa Van Dalm, Triton

Damedouble
Lærke Thomsen, Kolding / Amanda Aarrebo Petersen, Højbjerg
Maria Højlund Tommerup, Solrød Strand / Sofie Røjkjær, Triton

Herredouble
Mike Vestergaard, Højbjerg / Jonathan Melgaard, Solrød Strand
Calvin Lundsgaard, Højbjerg / Otto Reiler, Gentofte

Mixedouble
Sofie Røjkjær, Triton / Mike Vestergaard, Højbjerg
Maria Højlund Tommerup, Solrød Strand /Jonathan Melgaard, Solrød Strand
Amanda Aarrebo Petersen, Højbjerg / Otto Reiler, GentofteTags: ,
Kategori: , , ,