Skrevet af DIF.

Verdensetteren i badminton, Viktor Axelsen, har igen i år haft en forrygende sæson. Derfor er han blandt de tre finalister, der kæmper om titlen som DIF, Team Danmark og Salling Groups Årets Sportsnavn 2023.

Viktor Axelsen formår at levere den ene fænomenale sæson efter den anden – og 2023 er ingen undtagelse. Axelsen har nemlig vundet tre ud af fire Super 1000-tuneringer: Malaysia Open, Indonesia Open og China Open. Med sejren i China Open skriver Viktor Axelsen samtidig verdenshistorie, da han er den første spiller i herresingle nogensinde til at have vundet samtlige Super 1000-turneringer, sæsonfinalerne samt VM og OL.

Og det stopper ikke her. I 2023 har den 29-årige fynbo også vundet EM-guld både individuelt og for hold, European Games og Japan Open (Super 750). I november kunne Axelsen desuden kalde sig den første vinder nogensinde af Japan Masters (Super 500), hvilket cementerer hans placering som en suveræn nummer et på verdensranglisten for herresinglespillere i badminton.

De mange flotte præstationer betyder, at Axelsen er blandt de tre finalister, der kæmper om titlen som Årets Sportsnavn 2023. Prisen uddeles i samarbejde mellem DIF, Team Danmark og Salling Group. Hvis verdensetteren vinder Årets Sportsnavn 2023, vil det være et hattrick, da Axelsen også vandt prisen i 2021 og 2017.

”Det er svært at blive ved med at finde på lovprisende ord for Viktor Axelsens fornemme præstationer. Han bliver ved og ved med at imponere og overgå sig selv år efter år. Men man skal huske på, at det ikke er en naturlov, at Axelsen vinder stort set alt, hvad der kan vindes. Det kræver hårdt arbejde gennem mange år at blive ved med at være fysisk og mentalt helt på toppen og bevare en sult efter at ville vinde igen og igen. Hans dedikation er meget beundringsværdig og inspirerende for alle i Danmark og internationalt. Vi er stolte af, at så stor en verdensstjerne repræsenterer Danmark, og derfor er Viktor Axelsen naturligvis en af de tre nominerede til Årets Sportsnavn 2023,” siger Hans Natorp, der er formand for DIF og med i dommerkomitéen til prisen.

Team Danmarks formand, Lars Krarup, fremhæver Viktor Axelsens mentalitet som yderst inspirerende:

”Viktor Axelsen har igen i 2023 siddet tungt på pladsen som verdens bedste badmintonspiller og domineret den internationale badmintonscene. Viktor søger konstant efter at blive bedre og bedre, selvom han synes langt foran alle andre, og det er fantastisk inspirerende. Efter endnu et utroligt år er Viktor Axelsen blandt de helt store i dansk sportshistorie, og derfor fortjener han at være blandt de tre nominerede til Årets Sportsnavn,” siger Team Danmarks formand, Lars Krarup.

Anders Hagh, CEO i Salling Group, der er prispartner på Årets Sportsnavn, udtaler:

”Udover at være en fantastisk sportsudøver er Viktor Axelsen en ekstrem stærk repræsentant for Danmark ude i verden – både i kraft af sine resultater og sin vindende personlighed. Og så er han ikke mindst et vigtigt forbillede for rigtig mange børn og unge. Vi har utrolig mange stærke kandidater i feltet, men de tre ting tilsammen gør Viktor til en oplagt kandidat til titlen som Årets Sportsnavn,” siger Anders Hagh

I sidste uge blev Jonas Vingegaard afsløret som årets første finalist. Den tredje og sidste finalist til Årets Sportsnavn 2023 offentliggøres i næste uge, og vinderen kåres ved DR’s sportsshow ’SPORT 2023’, der sendes live fra Jyske Bank Boxen i Herning 6. januar 2024.

Om ’Årets Sportsnavn’

Prisen som Årets Sportsnavn er blevet uddelt siden 1991. I 2023 uddeles den i et partnerskab mellem DIF, Team Danmark og den olympiske partner Salling Group.

DIF og Team Danmark udpeger i alt 15 nominerede, som afsløres fem ad gangen, hvorefter der sættes navn på de tre finalister. Det er dommerkomitéen, som afgør, hvem der skal være den endelige vinder af prisen som DIF, Team Danmark og Salling Groups Årets Sportsnavn 2023.

Årets Sportsnavn 2023 kåres ved den store sportsgalla Sport 2023 i Herning lørdag den 6. januar 2024. Showet transmitteres direkte på DR1.

Udover æren følger der 75.000 kroner med prisen.

Udvælgelseskriterier

Udvælgelse af Årets Sportsnavn sker ud fra en helhedsvurdering af nedenstående kriterier, som er angivet i ikke-prioriteret rækkefølge. Vægtningen af de enkelte kriterier kan variere.

  • Global konkurrence: Hvor udbredt er sportsgrenen og disciplinen, og hvor mange af de store idrætsnationer satser på den?
  • Konkurrencen og medaljens karat: Et verdensmesterskab er typisk sværere at vinde end et europamesterskab. En konkurrence med deltagelse af resten af eliten er også sværere at vinde end en med mange afbud og skader.
  • Kontinuitet og forløb: Er der mange på hinanden følgende bemærkelsesværdige resultater? Eller er der gået mange års målrettet arbejde forud for en sejr, så præstationen virker mere fokuseret og mindre tilfældig end den pludselige sejr, som ingen havde regnet med?
  • Folkelighed: Udbredelsen af sporten i Danmark skaber større interesse og dermed et større pres. Samtidig er den interne, danske konkurrence hårdere.

Dommerkomitéen 2023

H.K.H. Kronprins Frederik
Kulturminister, Jakob Engel-Schmidt
Sportens Hall of Fame, Michael Laudrup
Sportens Hall of Fame, Camilla Martin
DIF’s bestyrelsesformand, Hans Natorp
DIF’s administrerende direktør, Morten Mølholm Hansen
Team Danmarks bestyrelsesformand, Lars Krarup
Team Danmarks administrerende direktør/CEO, Peter Fabrin

Salling Groups CEO, Anders Hagh

 

Tidligere vindere af Årets Sportsnavn

1991: Mette Jacobsen, svømning
1992: Jesper Bank, sejlsport
1993: Damelandsholdet, håndbold
1994: Damelandsholdet, håndbold
1995: Mette Jacobsen, svømning
1996: Bjarne Riis, cykling
1997: Wilson Kipketer, atletik
1998: Letvægtsfireren, roning
1999: Camilla Martin, badminton
2000: Damelandsholdet, håndbold
2001: Thomas Bjørn, golf
2002: Tom Kristensen, motorsport
2003: Nicki Pedersen, speedway
2004: Letvægtsfireren, roning
2005: Tom Kristensen, motorsport
2006: Mikkel Kessler, boksning
2007: Rasmus Quist og Mads Rasmussen, roning
2008: Herrelandsholdet, håndbold
2009: Lotte Friis, svømning
2010: Caroline Wozniacki, tennis
2011: Jeanette Ottesen, svømning
2012: Lasse Norman Hansen, cykling
2013: Maja Jager, bueskydning
2014: Camilla Pedersen, triatlon
2015: René Holten Poulsen, kajak
2016: Pernille Blume, svømning
2017: Viktor Axelsen, badminton
2018: Caroline Wozniacki, tennis
2019: Mads Pedersen, cykling
2020: Banelandsholdet i 4.000 meter holdforfølgelsesløb

2021: Viktor Axelsen, badminton

2022: Jonas Vingegaard, cykling