Badminton Danmark

Badminton Danmarks kursussæson er i denne weekend officielt blevet rundet af, hvor ca. 40 deltagere fordelt på to trænerkurser har været med til at slutte sæsonen af med god energi. Blandt andet flere tidligere og nuværende topspillere deltog.   

I weekenden deltog ca. 40 personer på Badminton Danmarks to sidste trænerkurser i denne sæson.

– Det har været en fed weekend med en masse aktiviteter og en masse, der gerne vil uddanne sig og blive endnu bedre trænere. Alt i alt har det været en god weekend at runde kursussæsonen af på, fortæller Ulrik Ditlev Jansen, der er uddannelses- og udviklingschef ved Badminton Danmark.

Det ene kursus var et temakursus, som er et af de fagspecifikke kurser under Talenttræneruddannelsen. Her deltog 19 kommende talenttrænere på kurset, der fokuserede på fysisk træning.

Det andet kursus var et såkaldt fast track-kursus, specielt målrettet tidligere og nuværende topspillere samt talentfulde unge spillere. Her har de 20 deltagere fået en skræddersyet version af basistræneruddannelsen, hvor undervisningstiden er kortet ned, og fordelingen af emner er prioriteret anderledes. Dermed har de kunnet tage basistræneruddannelsen på en forlænget weekend, hvor det almindeligvis tager tre weekender.

– Det er superfedt, at så mange tidligere og nuværende topspillere kan se sig selv som trænere og har lyst til at uddanne sig. De har allerede en stor viden inden for det tekniske og taktiske, som er værdifulde forudsætninger for at træne andre. Men det kan ikke stå alene. Det går hånd i hånd med den viden og inspiration, som man får fra en træneruddannelse, når man skal udvikle og dygtiggøre sig som træner, lyder det fra uddannelses- og udviklingschef Ulrik Ditlev Jansen.

Læs mere om Badminton Danmarks trænerkurser her og find det trænerkursus, der passer til dig!

De konkrete ændringer består i, at hvor der på den almindelige basistræneruddannelse gennemgås 30+ basisteknikker, er dette på fast track-kurset blevet skåret ned til 7-8 basisteknikker. I stedet har fokus på fast track-kurset særligt været på, hvordan man formidler denne viden, og hvordan man skaber et godt træningsmiljø.

– Det, vi har gjort meget ud af i weekenden, er at give spillerne noget viden og nogle redskaber indenfor formidling og det pædagogiske område. Vi er gået meget ind i, hvordan man formidler denne viden til de forskellige målgrupper – børn, unge og voksne. Desuden har vi snakket rigtig meget om trænerrollen, og hvordan man skaber et godt træningsmiljø, som er på udøvernes præmisser. Det pædagogiske fylder også meget på den almindelige basistræneruddannelse, men det er en anden fordeling, hvor der er noget mere teknik undervejs, fortæller uddannelses- og udviklingschefen.

Selv om det er vigtigt at understrege, at alle trænere kommer med forskellige erfaringer og kompetencer, og at ingen derfor kan undværes, så er noget af det særlige, denne gruppe kommer med, deres unikke erfaringer med at spille eller have spillet på et højt niveau.

– Hvis de formår at kombinere deres viden og erfaring med den nye viden, de har fået på trænerkurset, er jeg ret sikker på, at de vil blive nogle dygtige trænere, som mange aktive spillere vil få en god træning hos. Kombineret med alle de andre trænere, der kommer med andre uundværlige kompetencer og fokusområder, er det en gevinst for badmintonsporten i Danmark, at en gruppe som denne også har lyst til at give tilbage til vores badmintonmiljø, siger Ulrik Ditlev Jansen.

Læs også: Fire glade klubtrænere har gennemført Badminton Danmarks elitetræneruddannelse: – Nu kan jeg dygtiggøre mig selv endnu mere

En af deltagerne udvalgt til at deltage på fast track-kurset var 20-årige Mette Werge fra Hvidovre.

– Jeg valgte at deltage på fast track-kurset, fordi jeg kunne se en klar fordel i at tage kurset på én weekend fremfor at tage tre kurser. Det er fedt at starte på at tage uddannelsen som træner, så jeg har den mulighed i fremtiden, fortæller hun.

Mette Werge fremhæver særligt erfaringsudvekslingerne som noget spændende ved kurset.

– Vi havde nogle gode snakke om forskellige emner og dilemmaer, og det var både fedt at dele ud af, hvad vi er lykkedes med i Hvidovre, samtidig med at jeg kan tage nogle af initiativerne, som de har taget i de andre klubber, med tilbage.

Også det pædagogiske fokus syntes hun, var givende.

– Vi snakkede også meget om, hvordan spillerne ser os som trænere, og hvordan man for eksempel er et godt forbillede. Her kan jeg også bruge mine egne erfaringer som spiller til nemmere at sætte mig i spillernes sko, fordi jeg også selv har stået på den side, fortæller Mette Werge.

Læs også: Træneradfærd har stor betydning for unges trivsel, motivation og fortsættelse i idræt

Skovshovedspilleren og tidligere landsholdsspiller, Mikkel Mikkelsen, deltog også på fast track-kurset.

– Den helt store årsag til, at jeg valgte at deltage, er, at jeg tænker, at jeg gerne vil være træner i fremtiden. Jeg har en masse viden om badminton, og jeg ville gerne lære om, hvordan jeg bedst muligt kan kommunikere den her viden ud til andre, så jeg ikke bare selv sidder inde med den. Det er også især det kommunikative og pædagogiske fokus i at skulle kommunikere sin viden ud, som jeg tager med mig videre, siger Mikkel Mikkelsen.

Han roser særligt opbygningen af kurset.

– Jeg synes, at der var en god kombination imellem det teoretiske og det praktiske på kurset. Det var fedt, at vi ikke sad i teorilokalet hele tiden.

De to deltagere fortæller overordnet om en positiv oplevelse på kurset.

– Det var et rigtig fint og spændende kursus. Det var sjovt at deltage i og lære nogle andre ting, som man ikke i dagligdagen tænker over, er vigtige, fortæller Mette Werge afslutningsvist.