Efter at have crowdfundet knap 20.000 kroner med støtte fra bl.a. Badminton Danmark kunne den døve danske badmintondommer Jesper Søndergaard i juli drage til VM i badminton for døve i Taiwan. Der fik han både en gedigen oplevelse og et karrieremæssigt rygskub. Nu drømmer han om en BWF-licens, lyder det.

 

Som den eneste døve dommer satte danske Jesper Søndergaard sig i begyndelsen af juli til rette i højstolen ved VM i badminton for døve.

I de følgende to uger dømte han alene ved hjælp af tegnsprog og gestik 26 kampe som hoveddommer, herunder en ungdomsfinale, en holdkampsfinale og to seniorfinaler.

Med andre ord havde 42-årige Jesper Søndergaard nok at se til, men han troppede da heller ikke op til mesterskaberne i Taiwan uden erfaring eller forudgående kendskab til, hvad han gik ind til.

For 10 år siden stod han selv på badmintonbanen i Taipei i Taiwan ved Deaflympics (OL for døve, red.), og henover to årtier har han repræsenteret det danske døve-badmintonlandshold og vundet flere medaljer ved såvel EM som VM for døve.

Læs også: Kenneth Jonassen om finale: – Det var verdensklasse badminton.

Siden Jesper Søndergaard stoppede sin spillende karriere for snart fem år siden, er det dog dommergerningen, han har helliget sig til, og ambitionerne er store.

– Jeg drømmer om, at vi får flere døve badmintondommere, flere danske døve badmintonspillere, og mit største håb er, at jeg en dag får BEC-dommerlicens og BWF-dommerlicens, (Badminton Europe og Badminton World Federation, red.), fortæller Jesper Søndergaard, som hverken hører eller taler.

Licenserne vil den ambitiøse dommer betragte som en blåstempling af ikke alene egen kvalitet som dommer, men også døve dommere generelt.

Derudover håber han på i højere grad at kunne finde fast økonomisk støtte til at finansiere sine rejser ud til diverse mesterskaber og turneringer i døvebadminton.

– Som døv dommer har man ikke samme muligheder som hørende dommere, da disse har et større udvalg af turneringer, de kan tage ud til. Dertil kommer, at mange af turneringerne inden for døvebadminton ligger i Asien, og dermed er der mange udgifter forbundet med at skulle rejse ud, forklarer Jesper Søndergaard, som ved siden af dommerbeskæftigelsen er ved at uddanne sig til kok, mens han på frivillig basis også er engageret i flere internationale døvesportskomitéer samt i Døvania (Københavns døveidrætsklub, red.) og i det danske døvelandshold i badminton.

Af sted på et hængende hår

Det var da også blot på et hængende hår, at det lykkedes den driftige dommer og studerende at skaffe økonomiske midler til at komme til Taiwan. Blot få uger før den planlagte afrejse, fik han gennem en crowdfunding held med at indsamle de knap 20.000 kroner, der skulle til. Foruden bidrag fra en række bekendte og øvrige privatpersoner spædede også Badminton Danmark til.

– Der var lang vej til målet, og det var hårdt med både afslag fra diverse fonde og virksomheder, så jeg havde nær givet op. Men da Badminton Danmark støttede mig, var jeg 100 procent sikker på, at jeg ville komme af sted. Der skal lyde en kæmpe tak til alle de mange, der har støttet mig økonomisk, lyder det fra Jesper Søndergaard, som påpeger, at turen til Taiwan er den første, som han har fået dækket sine rejse- og opholdsudgifter til. Hans foregående rejser som dommer har han betalt af egen lomme.

Med sig hjem fra Taiwan tager Jesper Søndergaard ikke alene en god oplevelse, nye bekendtskaber og gode erfaringer fra toppen af dommerstigen. Han har også trådt et skridt nærmere sin drøm om en international dommerlicens, fortæller han.

– De øvrige dommere og referee’en, David Chang, var gode til at give mig lærerig feedback, som dels har givet mig selvtillid og dels sikrer, at jeg undgår fejl. Derudover afventer jeg nu jeg referee David Changs feedbackrapport, som, jeg håber, kan medvirke til, at jeg får min BEC-licens, fortæller Jesper Søndergaard og tilføjer:

– Og sker det ikke i denne omgang, så giver jeg ikke op, men kæmper videre.

Læs også: U17- og U19-Elitelejren udvikler talenter og skaber et godt samarbejde.

Se flere billeder fra VM i badminton for døve her.