Badmintonphoto - OL - Olympics - Viktor Axelsen - Glæde
Badmintonphoto

Historisk: Viktor Axelsen er i OL-finalen

August 1, 2021 07:27 Skrevet af

For anden gang i historien og for første gang siden 1996 har Danmark en herresinglespiller i OL-finalen. Det står klart, efter Viktor Axelsen vandt 21-18, 21-11 over Kevin Cordon. – Jeg tror ikke, at det er sunket ind endnu, siger Danmarks cheflandstræner Kenneth Jonassen.

 

Klik her for at købe billet til RSL DM 2021 hvor flere af de danske OL-stjerner deltager

T-shirten blev godt nok ikke revet op, som da Poul-Erik Høyer spillede sig i OL-finalen ved OL i 1996, men glæden var på ingen måde til at tage fejl af, da Viktor Axelsen (4) i dag spillede sig i sin første OL-finale i karrieren.

Dermed er Axelsen sikret enten sølv eller guld ved sit andet OL, efter han ved sit første i Rio vandt bronze.

– Jeg tror ikke, at det er sunket ind, at vi står i OL-finalen. Men jeg fokuserer også allerede nu på, hvordan vi skal forberede os til kampen i morgen, så det er der mit mindset nok er i højere grad, siger den danske cheflandstræner Kenneth Jonassen.

Læs også: Dansk OL-historie i badminton

Pladsen i OL-finalen i Tokyo blev sikret med en sejr på 21-18, 21-11 over OL-overraskelsen Kevin Cordon fra Guatemala. Der er 57 pladser mellem de to på verdensranglisten, og de stod i dag overfor hinanden for første gang.

Viktor Axelsen virkede mere anspændt, end han havde været før i Musashino Forest Sport Plaza gennem det første sæt. Han blev for alvor udfordret af 34-årige Cordon, som hvis angreb og hårde smash blev foldet ud fra start. Derfor var danskeren bagud 4-6, før han så kom tilbage og foran ved ophold, 11-8. Men sættet var på intet tidspunkt afgjort, for Cordon fortsatte med at vise en blændende offensiv.

Kunne du tænke dig at spille badminton? Klik her og se hvor og hvordan du kan komme i gang med badminton – om du så går efter at blive den nye Viktor Axelsen eller vil spille for sjov

Axelsen kunne dog glæde sig over, at Cordon lavede to servefejl, som hjalp ham til at komme tilbage fra 14-16 til 18-18. Fra den stilling tog danskeren tre bolde i rap og kunne derfor knytte næven efter at have vundet første sæt.

– Kevin (Cordon, red.) gjorde lige nøjagtigt det, vi vidste, han kunne. Han ville stresse og afgøre kampen hurtigt. Viktor var anspændt, hvilket er forståeligt, så det var svært mod Kevin, som spillede frit. Kevin lykkedes også med at få spillet skarpt på forbanen, og han har netrullere, som får stoppet Viktors spil og chance for point. Men det er rigtig godt, at Viktor lukker det med 21-18, og den sidste duel i første sæt viser, at han har den rette ro, siger Jonassen.

Læs også: Sådan kan du følge badmintonspillerne til OL

Kampen fortsatte med at være tæt i begyndelsen af andet sæt. Men fra 5-5 løsnede Axelsen mere op og viste klasseforskellen, hvilket resulterede i en føring ved ophold på 11-6. Herefter løftede Axelsen for alvor sit spil og sikrede sig ni matchbolde, hvilket han kun skulle bruge en af, før han tog sættet ganske overlegent 21-11.

– Viktor hæver niveauet i andet sæt, hvor han får sat trumf på og viser forskellen. Han er lidt mere rolig og har en afslappet arm, så jeg er rigtig glad for den måde, han kommer igennem andet sæt, siger cheflandstræneren.

Læs også: Antonsen ude – Axelsen klar til OL-semifinalen: Det slutter forhåbentlig ikke her

Morgendagens finale er Danmarks femte OL-badmintonfinale i historien. Poul-Erik Høyer er den eneste dansker, som har vundet en OL-finale i badminton, hvilket han gjorde i 1996 med en sejr på 15-12, 15-10 over Dong Jiong fra Kina. I 2000 var det Camilla Martin, som måtte se sig slået, ligesom Carsten Mogensen/Mathias Boe og Kamilla Rytter Juhl/Christinna Pedersen også måtte i henholdsvis 2012 og 2016.

For at 27-årige Axelsen kan gøre Poul-Erik Høyer kunsten efter, skal der nu sættes fuld fokus på at blive så klar som mulig til i morgen, hvor enten Chen Long eller Anthony Ginting venter.

– Det bliver et stort opgør, ligegyldigt hvem Viktor møder. Finalen kommer til at handle om, hvem der scorer point i serier, og hvem der kan styre sig selv derinde. Men vi skal i trænerteamet nu hjælpe Viktor med den rette gameplan til i morgen, når vi ved, hvem han skal møde. For det er to forskellige spillestile hos de to verdensklassespillere, siger Jonassen.

Hvem der bliver Axelsens OL-finalemodstander afgøres mens denne artikel skrives i opgøret mellem Chen Long (6) og Anthony Ginting (5). Ved OL i Rio i 2016 tabte Viktor Axelsen til kinesiske Chen Long i semifinalen 14-21, 15-21, som senere gik hele vejen og vandt guld. Anthony Ginting slog i sin OL-kvartfinale Anders Antonsen ud af turneringen med 21-18, 15-21, 21-18.

OL-finalen spilles i morgen klokken 13.50 og vises på DR1, DRTV og Discovery+.

Semifinalemodstanderen Kevin Cordon har været en fornøjelse at følge ved OL og en af de største overraskelser på tværs af idrætsgrenene ved legene i Tokyo. Han var suveræn i gruppespillet, hvor han blandt andet slog Ka Long Angus i to sæt, og i ottendedelsfinalen slog han hollandske Mark Caljouw 21-17, 3-21, 21-19, før han i sin OL-kvartfinale vandt 21-13, 21-18 over Kwanghee Heo fra Sydkorea, der er nummer 38 på verdensranglisten.

Til OL i 2016 udgik Cordon med en ankelskade i gruppespillet, og i 2012 nåede han ottendedelsfinalen.

 

Viktor Axelsens vej til OL-finalen:

Gruppespil:

Luka Wraber: 21-12, 21-11

Kalle Koljonen: 21-9, 21-13

Ottendedelsfinale: Tzu-Wei Wang: 21-16, 21-14

Kvartfinale: Shi Yu Qi: 21-13, 21-13

Semifinale: Kevin Cordon: 21-18, 21-11Tags: , ,
Kategori: , , ,