Kenneth Jonassen
Badmintonphoto

Landstrænernes overvejelser: Fem fokuspunkter, når landsholdet skal sættes

oktober 8, 2021 08:00 Skrevet af

Lørdag gælder det Danmarks første kamp ved både Thomas og Uber Cup. Kom med i maskinrummet, når det stærkeste hold skal findes med Danmarks cheflandstræner, Kenneth Jonassen, der har det primære ansvar for herrerne, og assisterende landstræner Jesper Hovgaard, som står med det primære ansvar for damerne.

 

Af Søren Nielsen

En landstræner bærer mange kasketter. Arbejdsopgaverne tæller alt fra planlægning af spillernes formtoppe, gennemførelse af træning og ikke mindst coaching til kampe. Optimering er et nøgleord. Den evindelige jagt på de få ekstra procenter, der kan være forskellen på en sejr og et nederlag.

Trænere ses ofte siddende bag banen til turneringer, mens de foroverbøjet og eftertænksomt grubler over, hvordan deres spiller løser ligningen og som følge deraf får det ønskede afkast – sejr. Panderynkerne er sommetider tydelige. Det er imidlertid ikke kun i kampens hede, at rynkerne kan titte frem. Ofte dukker de allerede op længe forinden.

Klik her for at købe billet til TotalEnergies BWF Thomas & Uber Cup Finals 2020

Ved TotalEnergies BWF Thomas & Uber Cup Finals 2020 består hver holdkamp af tre singler og to doubler. I det indledende gruppespil spilles alle kampe til ende, mens der fra kvartfinalen og frem duelleres, indtil det ene hold har nået de tre vitale sejre, der er påkrævet for at vinde en holdkamp samlet.

Når idealopstillingen for det danske landshold skal findes, så er landstrænerne i tæt dialog for at træffe de rigtige valg. Udover Kenneth Jonassen, der sammen med Jakob Høi er hovedansvarlig for herreholdet, og Jesper Hovgaard, som står med det primære ansvar for dameholdet, består landstrænerteamet yderlige af Thomas Stavngaard. Høi har fokus på herredoublekategorien, mens Stavngaard arbejder med mixeddoublekategorien.

Nedenstående fem elementer har Jonassen og Hovgaard med i deres overvejelser, før holdopstillingen indberettes.

Spillemæssig form

– Allerførst kigger jeg på, hvor spillerne står formmæssigt. Vi stiller selvfølgelig med dem, som vi i trænerteamet vurderer, der er skarpest på dagen, siger cheflandstræner Kenneth Jonassen.

I træningen før og under TotalEnergies BWF Thomas & Uber Cup Finals 2020 analyserer landstrænerne løbende, hvordan danske esser er spillende.

– Det forventede topniveau fra den enkelte spiller eller par og ydermere deres bundniveau er altafgørende, når holdet skal sættes, udtaler Jesper Hovgaard.

I denne kategori fokuserer landstrænerne dermed på spillernes egne evner og dagsformen. Det leder os videre til andet parameter.

Modstanderen

Der står naturligvis en modstander på den anden side af badmintonnettet, og det er ifølge landstrænerne ikke altid helt uvæsentligt, hvem modspilleren er.

– Vi kigger også på, hvilke af vores spillere der står bedst til den potentielle modstander, som vi formoder, vi kommer til at stå overfor, hvis ellers vi kan gætte modstanderholdets holdopstilling. Det skal dog ikke fjerne for meget fokus fra os selv og vores egen game plan, fortæller Jesper Hovgaard.

Læs også: TotalEnergies BWF Thomas & Uber Cup 2020 Finals-magasinet er ude nu

Kenneth Jonassen er enig.

– Man kan allerede på forhånd have en fordel, hvis man møder en modstander, som man har slået adskillige gange tidligere. Det kan give lidt ekstra tro på tingene i modgang, hvis den indbyrdes statistik mod modstanderen hedder 2-0 før kampen.

– Men alle vores spillere skal være klar til den potentielle opgave, som de kan komme til at stå overfor. Så vi forbereder os blandt andet med videoklip af vores modstandere, fortsætter Jonassen.

Overraskelser

Videomateriale er ikke det eneste trick, som landstrænerne gør brug af.

– I perioden op til Thomas & Uber Cup træner vi ikke kun i faste makkerpar. Vi gør sådan, at spillerne prøver at spille sammen på kryds og tværs. Spillerne når altså at spille kampe med forskellige makkere til træning, siger Jonassen.

Ifølge cheflandstræneren er der flere årsager til dette.

– Det kan blandt andet være svært for vores modstander at analysere på et nyt sammensat par, og det kan skabe en vis rådvillighed, hvor modstanderen af gode grunde pludselig ikke ved, hvordan vores midlertidigt sammensatte par spiller. Hvordan ser servesituation pludselig ud? Hvor spilles returneringen hen, og hvordan angriber de? Det er elementer, som modstanderen bliver nødt til at erfare i spiløjeblikket uden nogen baggrundsviden.

På Thomas Cup-holdet har Danmark tidligere haft stor succes med at konstruere nye par, der ellers ikke er vant til at spille sammen i de individuelle internationale turneringer. Både i 2016 og i 2018 trak landtrænerteamet en kanin op af hatten, da Mathias Boe sammen med både henholdsvis Mads Conrad og Mathias Christiansen fik kampe sammen som makkerpar.

Boe og Christiansen vandt en ekstremt vigtig kamp i 2018 imod Malaysia, da Danmark spillede gruppefinale mod dem. Inden kampen var Thomas Cup-holdet bagud 1-2, så der var maksimalt pres på. Men Christiansen/Boe holdt hovedet koldt og vandt kampen i tre sæt, inden Jan Ø. Jørgensen sikrede sejren.

– Den situation er et rigtig godt bevis på, at det kan give pote at lave et taktisk træk, hvor man sammensætter et nyt par. Det var i 2018 Jakob Høi, som stod for herredoublerne, der traf det valg på daværende tidspunkt. Generelt tror jeg på, at det ofte kan give en konkurrencemæssig fordel, hvis man ryster posen, men det skal slet ikke være for enhver pris, udtaler Jonassen, inden han løfter sløret for den taktiske disponering.

– Scenariet med Mathias Boe og Mathias Christiansen gav os mulighed for at få vores mest rutinerede spiller ned i anden herredouble sammen med en ung og ambitiøs Mathias Christiansen. Vi vurderede, at Mathias Boe var den, der var bedst kørende af vores doublespillere. Så det var et strategisk træk at få ham i spil i anden herredouble, og Boe og Christiansen havde som bekendt allerede spillet sammen i et par gruppekampe under Thomas Cup i 2016, siger han.

Læs også:  Re-lodtrækning til Thomas & Uber Cup: Sværeste gruppe til damelandsholdet, og spændende gruppe til herrelandsholdet ifølge Kenneth Jonassen

Landstrænerteamet har dog erfaret, at overraskelseseffekten langsomt forvinder, hvis et midlertidigt nyt sammensat par spiller for mange gange sammen.

– Til sidst begynder modstanderen at have luret, hvordan det nye par spiller, lyder det fra Jonassen.

Skader

Skader er derimod mere uforudsigelige, og dem kan man ikke altid dæmme op for.

– Småskavanker og skader har naturligt nok også indflydelse på, hvordan det enkelte hold sættes forud for hver kamp. I særdeleshed i en lang turnering som Thomas Cup. Visse spillere restituerer bedre end andre, og hvis en spiller oplever nogle fysiske problemer, så kan det selvfølgelig i nogle tilfælde være smartest at sætte de mest friske ben på banen. Skader kan desværre sætte nogle begrænsninger, i forhold til hvilke potentielle strategiske træk man kan gøre brug af i værktøjskassen. Sådan vil det altid være i topidræt, fastslår Jonassen.

– Det er derfor vigtigt, at spillerne melder ud, hvis de føler sig plaget af noget. Det gør det muligt for os at tage højde for det, når vi udtager holdet, siger Hovgaard.

Læs også: Store danske trupper til Thomas & Uber Cup på hjemmebane

Erfaring og selvtillid

Erfaring og selvtillid er også to parametre, der spiller ind, når truppen sættes.

– De to ting skal dog spille sammen. Det nytter ikke noget at have masser af erfaring, hvis man er dårligt spillende, og hvis selvtilliden tilmed er i bund, bebuder Jonassen, inden han uddyber:

– Det pres og den stress, en spiller kan føle under et holdmesterskab, er betydeligt anderledes, end det man oplever til individuelle turneringer. Hvis en spiller har spillet to eller tre intense kampe i streg, så kan det dermed i nogle tilfælde være gavnligt for spilleren at få en pause.

Men det er meget værdifuldt at have spillere, der går selvtillidsfulde på banen og tror ubetinget på egne evner. Hvis disse samtidigt kan trække på noget erfaring fra tidligere, hvor de har stået i nogle tilspidsede situationer, så er en sejr ofte inden for rækkevidde.

– Udover det overvejer vi løbende, hvem der er bedst til at håndtere de stressede situationer. Det gør sig i høj grad gældende i holdkampsregi og endnu mere i år, nu hvor Thomas & Uber Cup er på hjemmebane, slutter Hovgaard.Tags: , ,
Kategori: , , , ,