Der venter en spændende danskerfinale i morgen, når Viktor Axelsen og Anders Antonsen mødes i guldduellen om europamesterskabet. De to danske herresinglespillere blev dog de eneste sejrene danskere ved semifinalerne ved EM. Det betyder bronzemedaljer til Mia Blichfeldt, Rikke Søby/Mikkel Mikkelsen, Amalie Magelund/Freja Ravn og Maiken Fruergaard/Sara Thygesen.

 

Det blev desværre kun til to sejre i dag i semifinalerne ved EM og dermed en enkelt dansk finale i morgen. Både Viktor Axelsen og Anders Antonsen vandt deres kampe, og de skal derfor spille om europamesterskabet i morgen. Der var dansk deltagelse i yderligere fire semifinaler, men de endte alle i nederlag og blev dermed endestationen ved EM for de danske spillere.

Landstræner Jakob Høi havde også håbet på flere danskerprægede kampe ved morgendagens finaler, men han glæder sig også over det høje niveau i herresinglekategorien.

– Det er fedt, at Danmark kan vise verdensklasseniveau med en ren finale, så det skal vi nyde. Som trænere er vi naturligvis frustrerede over, at vi ikke skal coache i morgen, for det hænger ikke sammen med det flag, vi har på brystet. Skuffelsen er stor, men Viktor og Anders skal spille om et mesterskab, og det håber jeg bliver tydeligt på banen, siger Høi.

Klik her og se alle resultater fra semifinalerne

Mia Blichfeldt var eneste danske repræsentant i damesinglekategorien i semifinalerne, og hun mødte Kirsty Gilmour fra Scotland. Gilmour, der for lidt over en uge siden sammen med Vendsyssel vandt VICTOR Final 4, var stærkest i det tredje og afgørende sæt. De to foregående var tætte, men i sidste ende må Blichfeldt rejse hjem med en bronzemedalje for andet år i træk.

– Før kampen tænkte vi, at det var en 50/50 kamp. Det er to fysisk stærke piger, der begge gerne vil angribe. Mia har været væk fra konkurrence i lang tid, og vi mente, at hun havde en god chance, fordi hun var nået langt i turneringen med fight, siger Jakob Høi.

Efter den flotte sejr i går mødte den danske mixeddouble med Rikke Søby og debutanten Mikkel Mikkelsen i dag det tyske par Isabel Lohau/Mark Lamfuss i semifinalen. Det blev desværre ikke til en finaleplads til danskerne, der dog alligevel får en bronzemedalje med hjem fra europamesterskaberne i Madrid. Der var derfor store roser fra landstræneren efter kampen.

– Rikke og Mikkel fortjener stor ros, for de har kæmpet med alt, hvad de har, og fået det til at lykkes. De har tilpasset sig omgivelserne og været disciplinerede. Jeg forstår godt, hvis de er skuffede, da det sagtens kunne være blevet til mere. Men at de får kampen derud og er så tæt på sejr, det er jeg bare dybt imponeret over, siger Høi.

Læs også: Seks danske EM-medaljer sikret efter kvartfinaledag

Europas bedste herresinglespiller bliver igen dansk. Viktor Axelsen og Anders Antonsen har nemlig begge spillet sig i finalen for andet år i træk. Sidste år vandt Antonsen dog uden kamp, da Axelsen blev testet positiv for Corona inden finalen, men i år tyder alt på et brag af en danskerfinale i herresinglekategorien.

Det var dog nogle vidt forskellige semifinaler, de to danske finalister præsterede i dag. Andenseedede Antonsen stod over for franske Toma Popov, der i gårsdagens kvartfinale slog Hans-Kristian Solberg Vittinghus i tre sæt. Det lykkedes århusianeren at slå Popov i et tæt opgør med cifrene 21-16, 19-21, 21-15 , hvor det var på vippen, hvem der skulle tage finalepladsen.

– Det var virkeligt noget momentum-spil. Det er marginaler, der afgører det. Det handler nogengange bare om, hvem der kommer få centimer højere på forbanen end den anden. Jeg gjorde tingene lidt mere helhjertet mod slutningen, hvor jeg før i kampen var mere passiv. Lige nu er jeg bare super glad for, at jeg fik vundet den kamp, for det var en tæt affære, der kunne være gået begge veje. Det er fedt at være i finalen, siger Anders Antonsen.

Læs også: Et tilbageblik på Badminton Danmarks eliteprogram 

Landstræner Jakob Høi roste Antonsen for den mentalitet, han viste i kampen.

– Anders var mentalt cool derinde. Han var fokuseret i sine forberedelser, og i kampen havde han ikke lange udfald, som vi har set i nogle af de foregående kampe mod lavere rangerede spillere. Der lå nogle fejl i, at han var super ambitiøs i måden, han ville ramme bagbanen, og han var også rigtig god til at bruge den under de her svære forhold, siger Jakob Høi og fortsætter:

– Mange gange vælger Anders taktisk rigtigt, men når bolden lige akkurat er ude, går pointen altså til den anden side, og så blev det tættere, end der var behov for. Popov skal også have credit for at turde stresse og stå en god defensiv. Anders er sej derinde, og han giver ikke noget væk, hvis han blev frustreret. Han viste, at han er den bedste spiller, mens Popov også havde en god dag rent spillemæssigt.

I den anden semifinale var der aldrig tvivl om udfaldet. Viktor Axelsen slog sikkert Misha Zilberman i to sæt med 21-10, 21-11.

– Det var en lidt atypisk semifinale uden særligt kønt spil. Men jeg kom ind og fik løst opgaven, så det var jeg glad for, siger Viktor Axelsen.

Verdensetteren kan derfor spille sig til europæisk guld, som han tidligere har vundet i 2016 og 2018. Det kræver dog sejr over landsmanden Anders Antonsen, og det er et opgør, begge danskere ser frem til.

– Det bliver en spændende kamp. Det er længe siden, at vi har mødtes. Det plejer at være nogle rigtigt fede kampe, og i morgen bliver under nogle lidt andre forhold, end dem vi længe har mødtes under, siger Antonsen.

– Jeg ser frem til opgøret. Som altid når du møder landsmænd, så er det en sjov oplevelse. Vi kender jo hinanden rigtig godt, så det handler i høj grad om, hvem der spiller bedst på dagen og hvem der håndterer den andens spil bedst, siger Axelsen.

Læs også: Ny stor dansk dag ved EM: 12 sejre i 12 kampe

Også i damedoublekategorien var der dansk deltagelse i begge semifinaler. Amalie Magelund og Freja Ravn mødte modstand i form af søstrene Gabriela Stoeva/Stefani Stoeva. Det ungarske par er førsteseedede og dobbelte europamestre, og efter sejr over danskerne får de igen mulighed for at tage guldet ved EM. Magelund og Ravn får dermed bronze til EM.

Maiken Fruergaard og Sara Thygesen var andenseedede til EM, men det blev desværre ikke til nogen finaleplads til den danske damedouble. Linda Efter/Isabel Lohau trak det længste strå i en tæt kamp, der desværre endte til tysk fordel. Det var et nederlag, der ærgrede Jakob Høi.

– Det er skuffende for vores piger, der gerne vil spille hurtigt, men ikke helt bliver sat op til det. Vi stjæler første sæt, selvom vi var langt bagud, og står også til at stjæle tredje sæt på samme måde. Men på det tidspunkt er der så mange nerver i kampen, hvor det først er tyskerne, der bliver ramt af nerver. Det sker senere for danskerne, da det faktisk lykkes at komme op og konkurrere om sejren. Det bliver simple fejl på ketsjeren, som også indikerer, at der er en smule spænding derinde, siger Høi.

Klik her og få overblik over finalerne ved EM

Det bliver derfor til en guldmedalje, en sølvmedalje og fire danske bronzemedaljer ved individuel EM i Marid. Hvem der tager den øverste placering på podiet afgøres i morgen i finalen mellem Axelsen og Antonsen.

Alle finalekampene kan ses på TV2 SPORT i morgen fra kl. 10, hvor mixeddouble-kampen er det første opgør på programmet. Det forventes, at danskerfinalen i herresingle serves i gang omkring kl. 11.

 

Resultater af semifinalerne med danske deltagelse:

Herresingle:

Anders Antonsen (2) vs. Toma Popov (5): 21-16, 21-19, 21-15

Viktor Axelsen (1) vs. Misha Zilberman: 21-10, 21-11

Damesingle:

Mia Blichfeldt (2) vs. Kirsty Gilmour (3): 19-21, 21-19, 10-21

Mixeddouble:

Rikke Søby/Mikkel Mikkelsen (6) vs. Isabel Lohau/Mark Lamfuss (4): 21-12, 16-21, 17-21

Damedouble:

Amalie Magelund/Freja Ravn (3) vs. Gabriela Stoeva/Stefani Stoeva (1): 11-21, 12-21

Maiken Fruergaard/Sara Thygesen (2) vs. Linda Efter/Isabel Lohau (4): 22-20, 15-21, 20-22