Badmintonphoto

Danmark vinder EM for blandede hold for femte gang i træk efter dramatisk finale

February 18, 2023 19:21 Skrevet af

Danmark kan på ny kalde sig europamester efter en finalesejr på 3-2 over Frankrig.

 

I 2021 vandt Danmark suverænt med 3-0 over Frankrig i EM-finalen. I dag blev det anderledes spændende, da finalen skulle afgøres i den femte og afgørende kamp.

Ved stillingen 2-2 var det Sara Thygesen/Maiken Fruergaard der igen skulle afgøre Danmarks skæbne i en holdkamp.

I dag var de oppe imod Delphine Delrue/Margot Lambert og efter en time og tretten minutters spændende og nervepirrende damedouble kunne danskerne slå armene om hinanden og juble over den femte guldmedalje til Danmark i træk ved EM for blandede hold, da damedoublen vandt 17-21, 21-15, 21-14.

– Sara og Maiken, da de tabte første sæt, var der langt hjem. Men der må jeg sige, at de har vist sig fra deres bedste side i den her uge, og de kan være umådelig stolte af den præstation, de har leveret, ikke bare i dag, men gennem ugen. De har virkelig flyttet sig, sagde cheflandstræner Kenneth Jonassen efter kampen.

Klik her og se flere detaljer fra finalen mellem Danmark og Frankrig

Det var gennem holdkampen særdeles spændende og intenst. Der blev ’ofret’ en ketsjer, diskuteret med dommerne, givet advarsler og så bølgede den bare frem og tilbage hele tiden.

– Det var en følelsesmæssig roller coaster, hvor det handlede om ikke at blive forført for lang tid af gangen af enten katastrofen eller succesen og så holde et konstruktivt overblik og det positive mind set, og det lykkes vi med til sidst. Vi gav ikke op, og det var det vigtigste, for det var en svær holdkamp i dag, sagde Kenneth Jonassen og fortsatte.

– Vi havde Viggo (Viktor Axelsen, red.) helt nede i posen, og han slap ud med fantastisk fight. Så gik Line Christophersen ind og bombede Xuefei ud af banen. Virkelig en flot præstation. Så kom herredoublen ind og spillede en god kamp, men det blev lidt for rodet. Der spillede franskmændene godt.

Klik her for at sikre dig billet til VM i Royal Arena

Frankrig havde fordelen af at spille på hjemmebane, og modsat mesterskabet i 2021 havde Frankrig inden finalen ikke tabt en eneste kamp ved dette EM for blandede hold. Ligesom Danmark heller ikke havde. Så det var to nationer, der kunne tillade sig at have selvtilliden i orden.

Finalen åbnede med mixeddouble, hvor det stærkeste franske kort blev spillet i form af Thom Gicquel/Delphine Delrue. Fransmændende ligger nummer fem på verdensranglisten, og til at forsøge at stoppe dem i jagten på en god finalestart stillede Danmark med Mathias Christiansen/Amalie Magelund.

Danskerne var fint med til ophold i første sæt og havde fin tålmodighed i deres spil, men til sidst var det franskmændene, der kunne tage sættet. I andet sæt var forløbet meget det samme, og Christiansen/Magelund var lige ved at stjæle andet sæt fra Gicquel/Delrue, da de forvandlede fire matchbolde til en dansk sætbold. Desværre fik de ikke udnyttet den, og så endte det med, at Frankrig tog føringen i holdkampen med en sejr på 21-17, 24-22.

Læs også: Frankrig og Danmark mødes for anden gang i træk i EM-finalen

Viktor Axelsen kunne udligne for Danmark, da han mødte Christo Popov. De to herresingler havde kun mødt hinanden til holdmesterskaber i de to indbyrdes opgør inden dagens finale, og her havde Axelsen ikke tabt, men det var meget tæt på, at det skete i dag.

Efter at have tabt første sæt, var han bagud 10-17 i andet sæt, og det kørte simpelthen bare ikke for verdensmesteren i dag, som også satte en ketsjer til livs i løbet af kampen. Men verdensklasse fornægter sig ikke, og Axelsen formåede at komme tilbage og vinde kampen med 15-21, 22-20, 21-14, hvor han også overlevede en matchbold til Popov i andet sæt, og i stedet satte et servees ind på sin egen sætbold.

– Det var en hård kamp. Jeg fik overhovedet ikke nogen ting til at fungere i dag, og det var ikke kønt hverken spillemæssigt eller mentalt. Men når det er sagt, så var det, hvad der skulle til for at vinde, og jeg er glad for, at jeg trods alt hev mig selv op og formåede at vinde kampen, sagde Axelsen efter kampen.

Læs også: Danmark slår Frankrig 3-0 og vinder EM for blandede hold for fjerde gang i træk: – Det er helt vildt lækkert

Omvendt ro og kontrol var der hos Line Christophersen, som sendte Danmark på 2-1 efter hun slog Qi Xuefei. Christophersen havde tabt de seneste to opgør til Xuefei, men i dag var danskeren i fuld kontrol og sikrede sejren med 21-12, 21-11.

Med den føring kunne Kim Astrup/Frederik Søgaard sikre den femte danske EM-guldmedalje i træk. Men det krævede en sejr over den nysammensatte franske double Toma Popov/Thom Gicquel.

Det var også kun Astrup/Søgaards anden kamp sammen nogensinde ved et mesterskab, så det var svært at spå om, hvordan de to par ville stå til hinanden. Det viste sig at være særdeles jævnbyrdigt, da de to par fulgtes ad i begge sæt.

I første sæt fik franskmændene sætbold, og i den duel blev sætbolden fejlagtigt dømt inde, og så lagde franskmændene sig i spids. I det hele taget var der stor fokus på kendelserne fra dommerne og linjedommerne, som på TV-billederne også så tvivlsomme ud. Men uden hawkeye ved mesterskabet, stod kendelserne ved magt, og det var medvirkende til, at Kim Astrup/Frederik Søgaard måtte se sig slået 19-21, 19-21.

Heldigvis kunne den danske damedouble som skreven ovenfor sikre guldet til Danmark.

Undervejs ved mesterskabet har alle de danske spillere i EM-truppen været i aktion. Danmark har ved mesterskabet manglet spillere som Rasmus Gemke, Mia Blichfeldt, Anders Skaarup og Alexandra Bøje.

Historisk set havde Danmark mødt Frankrig fem gange til EM for blandede hold inden i finalen. I 2021 blev det 3-0 i finalen, i 2019 vandt Danmark 4-1, i 2017 blev det 5-0, og i 2009 og 2006 blev det henholdsvis til en 3-1- og 4-1-sejr over franskmændene.

Danmark er nu femdobbelt forsvarende mester ved EM for blandede hold med sejre i 2023, 2021, 2019, 2017 og 2015. Danmark er med sine 19 sejre i alt ved EM for blandede hold den nation, som har vundet mesterskabet flest gange af alle europæiske nationer.

Badminton Danmark fejrer EM-medaljen på mandag på det Nationale Elite Træningscenter i Brøndby klokken 10.00.

Det danske landshold bestod af følgende spillere og stab ved EM for blandede hold:

Herrespillere:

  • Viktor Axelsen
  • Anders Antonsen
  • Kim Astrup
  • Mathias Christiansen
  • Frederik Søgaard
  • Rasmus Kjær (EM for blandede hold-debutant)
  • Mathias Thyrri (EM for blandede hold-debutant)

Damespillere:

  • Line Kjærsfeldt
  • Line Christophersen
  • Amalie Magelund
  • Maiken Fruergaard
  • Sara Thygesen

Cheflandstræner: Kenneth Jonassen

Landstræner: Jesper Hovgaard

Fysioterapeut: Kim Balling

Presse og kommunikation: Ronni Burkal Elkjær

 



Tags: , , , , , , , , ,
Kategori: , , , ,