Badmintonphoto

Klappet ud af hallen i hæder: Rørt Jan Ø. Jørgensen takker af

October 16, 2020 22:04 Skrevet af

Jan Ø. Jørgensens sidste turneringsoptræden blev en rørende af slagsen, der involverede både tårer, kram, trøjebytte og stående ovationer. – Jeg har ikke kunnet bede om mere, siger den afgående topherresingle. 

 

Ad flere omgange i hans to indledende opgør havde tårerne presset sig på.

Indtil Anders Antonsen nåede matchpoint i fredagens kvartfinale, havde Jan Ø. Jørgensen imidlertid formået at holde dem stort set undertrykt.

Men i det øjeblik, hvor scoretavlen i Odense Idrætshal viste 20-10, og publikum rejste sig som en bølge og brød ud i applaus, ramte realiteterne til gengæld en af tidens bedste danske herresingler – og rørte ham dybt.

Jan Ø. Jørgensens sidste turneringskamp er udkæmpet, og det blev med den selverklærede “næste”, Anders Antonsen, som fik fornøjelsen af at ære ham, som Jørgensen selv ærede Peter Gade, da han indstillede karriere i 2012 – med en sejr.

For Jørgensen kunne det trods kvartfinalenederlaget ikke have været end bedre afslutning på en en grænsende til uforlignelig karriere.

– Jeg har ikke kunnet bede om mere end den her uge. Det har været helt fantastisk. Jeg havde ingen forventninger til den, så at stå dér og blive hyldet på den måde.. Jeg havde ellers lovet mig selv ikke at blive for pylret derinde, men det var vildt svært. Jeg havde allerede røde øjne, da jeg gik ind på banen, siger han og tilføjer:

– Jeg har fået så mange lykønskninger af folk, at det næsten har været for meget. Jeg er vildt stolt af, at jeg har efterladt et indtryk. Jeg har bare prøvet alt, jeg kunne.

Læs også: Jan Ø. Jørgensen stopper på det Nationale Elite Træningscenter

Og alt han kunne var i flere tilfælde nok og mere til. I al fald kan Jan Ø. Jørgensen bryste sig af et mægtigt repertoire af meritter, hvoraf flere foreløbig kun er hans.

Som den første og stadig eneste europæiske herresinglespiller har han vundet China Open og Indonesia Open i henholdsvis 2016 og 2014.

Han har desuden vundet Thomas Cup, Denmark Open, French Open, EM og tre DM-titler, foruden en finaleplads ved All England i 2015 og bronze ved VM i 2015.

Læs også: Onsdag var Super-Jans og resten af favoritternes dag i Odense

Selv er han da også stolt af sine præstationer igennem de 12 år, han har været en del af det Nationale Elite Træningscenter i Brøndby.

– Jeg kan se mig selv i øjnene efter en lang karriere og er vildt stolt af, hvad jeg har jeg gjort, siger han.

Foruden at have vundet medaljer til Danmark og til sig selv har Jan Ø. Jørgensen da også gjort meget andet. Han har været en kulturbærer af kaliber på det Nationale Elite Træningscenter i Brøndby og en vigtig brik i udviklingen af Danmarks nuværende stjerner som Viktor Axelsen, Anders Antonsen og Rasmus Gemke. Det var da også hans forbilledlige facon, som Badminton Danmarks elite- og sportschef Jens Meibom fremhævede, da Jørgensen i juni annoncerede sit karrierestop:

– Jan har jo været en kulturbærer og rollemodel på det Nationale Elite Træningscenter. Han begyndte sin karriere med at træne med Peter Gade og Kenneth Jonassen, og hos dem fik han en ekstraordinær uddannelse i både spil og især træningskultur. Det har han taget med og givet videre til den næste generation, og både Viggo (Viktor Axelsen, red.), AA (Anders Antonsen, red.) og (Rasmus, red.) Gemke skylder Jan stor tak for hans træningsindsats og sparring gennem årene. Jan har betydet rigtig meget for den høje kvalitet, der er i herresinglekategorien i øjeblikket, og det skal han have stor tak for, sagde Jens Meibom.

Om miljøet på NETC siger Jan Ø. Jørgensen:

– Der er ikke nogen, jeg hellere ville slå end de der drenge (på Brøndbytræningen, red.), men samtidig er der også en form for samarbejde, som vi ved er uundværligt. For hvis ikke det er der, kan vi ikke slå nogen af dem fra de andre lande. Det har jeg prøvet at prædike, og det har jeg helt tilbage fra Kenneth (Jonassens tid på træningen, red.), siger han.

 

Udpluk af Jan Ø. Jørgensens titler:

2016: Thomas Cup (VM for herrelandshold)

2016: China Open

2015: All England-sølv

2015: VM-bronze

2015: German Open

2014: Indonesia Open

2014: EM-guld

2013: French Open

2010: Denmark Open

2010: EM-sølv

2010, 2013 og 2015: DM-guldKategori: , , ,