Følelserne fik frit løb, da Viktor Axelsen i overbevisende stil vandt det prestigefyldte All England i marts. Den historiske sejr er baggrunden for fynboens nominering til Årets Sportsnavn 2020. 

Skrevet af DIF, Team Danmark, Badminton Danmark

 

For første gang siden 1999 vandt en dansker i 2020 titlen i herresingle ved badmintonturneringen All England.

Med armene over hovedet og tårerne løbende ned ad kinderne kunne Viktor Axelsen i marts lade sig hylde i Birmingham Arena, efter han med de overbevisende cifre 21-13 21-14 havde slået den førsteseede Chou Tien Chen fra Taiwan i finalen.

Triumfen bliver nu kvitteret med en nominering til Danmarks fornemste idrætspris ’Årets Sportsnavn’, der uddeles i samarbejde mellem DIF og Team Danmark.

– En All England-sejr er det, som Viktor Axelsen har manglet på medaljehylden og har drømt om, siden han var en lille knægt i Odense. At han hiver sejren hjem i så overlegen stil, sætter kun en tyk streg under, at han er blandt verdens allerbedste i sin disciplin. Derfor fortjener han i den grad også denne nominering. Men sejren i Birmingham er ikke kun en umanerlig flot og historisk sejr for Viktor Axelsen. Det er også kulminationen på mange års hårdt arbejde for trænerstaben og eksperterne rundt om ham. Man vinder nemlig ikke guld alene, fortæller Niels Nygaard, der er formand for DIF og formand for dommerkomitéen bag Årets Sportsnavn 2020.

Læs også: Ikke sket siden 1999: Viktor Axelsen vinder All England i herresingle

Også hos Team Danmark sendes der flotte gloser i Axelsens retning. Formand Lars Krarup kalder Axelsens sejr for et stort lyspunkt i et svært sportssår.

– Viktor Axelsen har gennem en lang årrække været en af verdens allerbedste i en sport med et meget højt internationalt konkurrenceniveau. 2020 har været et svært år for rigtig mange atleter, men Viktors sejr ved All England er af en kaliber, som lyser sportsåret op. All England er en af verdens mest fornemme turneringer, og når man ser Viktor Axelsens reaktion, da sejren er sikret, er man ikke i tvivl om, hvor stort det er for en dansker at vinde All England. Han er en meget fortjent kandidat til Årets Sportsnavn, siger Lars Krarup.

I øjeblikket forbereder den 26-årige fynbo sig til de kommende Asia Leg-turneringer i januar efter et stille badminton-efterår, hvor en ny titel dog kom i hus, da han i oktober blev far til datteren Vega. Om nomineringen til Årets Sportsnavn og All England-sejren siger han:

– Som atlet er det klart en af de største anerkendelser, man overhovedet kan få, så jeg er selvfølgelig meget stolt og beæret over at være blevet nomineret. Det er med til fremadrettet at give mig endnu mere blod på tanden. At vinde All England var en drengedrøm, der gik i opfyldelse. Følelserne sad og sidder uden på tøjet, når al den hårde træning og al den tid, jeg har brugt i hallerne, forløses. Det har været et meget specielt år, men jeg vil nok altid se tilbage på 2020 med gode minder om de nye titler.

Læs også: All England-triumfen, der gik op i en højere enhed

I 2020 vandt Viktor Axelsen desuden EM for hold med Danmark, tabte finalen i Malaysia Masters til verdens nummer et, Kento Momota, vandt Spain Masters og nåede semifinalen i Indonesia Masters, før badmintonverdenen ’lukkede ned’ på grund af coronapandemien.

Vinder Viktor Axelsen prisen er desuden ikke første gang. I 2017 blev herresinglen kåret til Årets Sportsnavn på baggrund af et exceptionelt godt år, der ikke mindst indbefattede VM-guld.

Også den danske cheflandstræner Kenneth Jonassen er nomineret til en af de fornemme priser, der uddeles ved SPORT 2020. Her har han chancen for at løbe med Team Danmark og Salling Groups Trænerpris 2020.

Læs også: Kenneth Jonassen nomineret til stor pris til SPORT 2020

De to andre nominerede til Årets Sportsnavn er allerede offentliggjort. Fodboldspiller og landsholdsanfører Pernille Harder er nomineret for sine præstationer, der blandt andet har resulteret i kåringen om Europas bedste fodboldspiller. Derudover er banelandsholdet i 4000 meter holdforfølgelsesløb nomineret for VM-sejren tilbage i januar, hvor de samtidig satte tre verdensrekorder. Vinderen kåres ved DR’s sportsshow ’SPORT 2020’, der sendes 2. januar.

Om Årets Sportsnavn

Det er 30. gang, at Årets Sportsnavn uddeles. Siden 2019 har DIF og Team Danmark stået bag prisen. De første mange år var det DIF og Jyllands-Posten, som var prisens afsendere. Udover æren følger der 75.000 kroner med prisen.

Udvælgelseskriterier

De nominerede til Årets Sportsnavn 2020 har DIF og Team Danmark udvalgt på baggrund af følgende kriterier:

Global konkurrence: Hvor udbredt er sportsgrenen og disciplinen, og hvor mange af de store idrætsnationer satser på den?

Konkurrencen og medaljens karat: Et verdensmesterskab er typisk sværere at vinde end et europamesterskab. En konkurrence med deltagelse af resten af eliten er også sværere at vinde end en med mange afbud og skader.

Kontinuitet og forløb: Er der mange på hinanden følgende bemærkelsesværdige resultater? Eller er der gået mange års målrettet arbejde forud for en sejr, så præstationen virker mere fokuseret og mindre tilfældig end den pludselige sejr, som ingen havde regnet med?

Folkelighed: Udbredelsen af sporten i Danmark skaber større interesse og dermed et større pres. Samtidig er den interne, danske konkurrence hårdere.