Foto: Jakob Høi

Herredoublespillere fik jord under neglene: – ’Os mod verden’ forudsætter, at vi kan samarbejde

December 11, 2020 06:55 Skrevet af

16 af landets bedste herre- og mixeddoublespillere skiftede for et par uger siden halvgulvet ud med skov- og sandbund for at møde hinanden i et andet miljø, end de plejer. – Vi har en overordnet skrift på væggen i Brøndbyhallen, der hedder os mod verden. Det er en sætning, der indebærer, at vi skal kunne samarbejde og finde løsninger, siger landstræner Jakob Høi om initiativet ud af huset.

 

Normalt er professionelle badmintonspilleres fremmeste remedier ketsjer og fjerbold og deres naturligste habitat haller med skridende lyde og skarpe lysstofrør.

Alt det var til gengæld byttet ud med bue og pil, fiskestænger og tændstål og bål under blå himmel en dag sidst i november for herredoubletruppen på Brøndbytræningen.

De 16 spillere, som også talte et par mixeddoubleherrer, havde landstræner og hovedtræner for gruppen, Jakob Høi, inviteret med ud i felten for først og fremmest at være sammen i et andet og mindre stringent setting, end de plejer.

– Man kan ikke kalde det en teambuilding-tur, for det har ikke været med et specifikt formål om at ende ud med at sige, at nu arbejder vi bedre sammen. Det har i højere grad handlet om at se hinanden i et andet setting og være sammen med hinanden på en anden måde, end vi er vante til, siger han.

Læs også: Podcast: Sådan blev Danmark blandt verdens bedste badmintonnationer

Således var der på turen lagt op til fri leg og blot indlagt én samarbejdskonkurrence. Her gjaldt det om hurtigst at få tændt et bål og brændt en snor over et stykke hævet over jorden. Derudover var der diverse remedier såsom fiskestænger, bue og pil, brænde og rigeligt med mad og kaffe til rådighed.

– Men der var ikke været nogen decideret styring på. Jeg har langt hen ad vejen været fluen på væggen, og så har spillerne selv skullet tage affære, når og hvis der har været noget, de ville, siger Jakob Høi, som har været ganske bevidst om netop det.

I stedet for at påtage sig trænerrollen, som han plejer, trådte han et skridt tilbage på turen for at iagttage de processer og dynamikker, der opstod i gruppen.

– På sådan en tur træder nogle måske mere i karakter, end de gør i hallen, nogle får mere frihed, andre følger mere med, og nogle ser måske andre gøre noget andet, end de plejer. Der er nogle ting, som bliver tydeliggjort på en anden måde, når vi er sammen i et andet miljø, og de ting kan vi bruge til at finde ud af, hvordan vi er bedst sammen, siger Jakob Høi.

Læs også: Kenneth Jonassen nomineret til stor pris til SPORT 2020

Baggrunden for turen, der er en del af i alt tre samlinger i gruppen, er dels den lange træningsperiode, som coronapandemien har afstedkommet og dels den store ud- og indskiftning, der har været på især på herredoublefronten hen over den seneste lange periode.

– Der er sket rigtig meget i især herredoublegruppen i løbet af det seneste halvandet år og ikke mindst siden marts, hvor tre markante spillere, Mathias Boe, Mads Conrad-Petersen og Carsten Mogensen, er stoppet. Gennemsnitsalderen er faldet betragteligt, og der er sket meget både niveaumæssigt, sprogligt og kommunikativt. Vi er med andre ord i færd med at bygge noget nyt op, og når man skal gøre det et sted med stolte traditioner, er det nødvendigt, at vi får italesat den kultur, vi er en del af og den måde, vi gerne vil være på over for hinanden, fortæller Jakob Høi og påpeger:

– Vi har en overordnet skrift på væggen i Brøndbyhallen, der hedder os mod verden. Det er en sætning, der indebærer, at vi skal kunne samarbejde, og at vi skal kunne finde løsninger.

Læs også: Uden at tabe et eneste sæt: Boe/Vestergaard er ungdomseuropamestre

En af dem, som langt fra er noget nyt ansigt på det Nationale Elite Træningscenter, er Anders Skaarup. Han kan nikke genkendende til, at udskiftningen i herredoublegruppen har været til at mærke på træningen, og især set i lyset af coronapandemien har han været fortaler for at komme ud at lave noget andet, end de plejer i hallen og i styrkecentret i Brøndby.

– Vi har haft en hel del tid i de her måneder, og det er ikke den ene træning, vi går glip af, der kommer til at gøre forskellen, konstaterer Skaarup og uddyber:

– Så jeg synes, det er et godt initiativ at komme ud og lave noget anderledes, og det er fint at lære hinanden bedre at kende privat også, for vi har brug for hinanden i de her træningsgrupper. Jo bedre vi kan sammen, jo mere har man også lyst til at yde en ekstra indsats for hinanden. Hvis jeg for eksempel har lyst til at give den 10 minutter ekstra i slutningen af en træning, så kan jeg spørge alle andre om sparring og ikke kun min makker, siger Anders Skaarup, som på baggrund af sit kendskab til friluftsliv selv har været meget inde over planlægningen og eksekveringen af turen ud i det fri.

Selv havde han god dag, og det oplevede han også, at hans træningskammerater havde, lyder det.

– Selvfølgelig blev det vendt på hovedet sådan, at dem, der forinden tænkte, at det ville blive det mest forfærdelige, nok havde den bedste dag og prøvede nogle ting, de måske ikke ellers bruger deres weekender på. Generelt tog folk vildt godt imod det og havde det sjovt, siger Skaarup.

Læs også: Viktor Axelsen nomineret til Årets Sportsnavn 2020

I torsdags skulle herredoublegruppen have været igennem det andet event, hvor de efter planen skulle have tilberedt mad sammen, inden de afslutter tretrinsraketten med et opsamlingsmøde. Som følge af coronasituationens udvikling den seneste tid er det arrangement dog blevet udsat.

Ikke desto mindre håber landstræner Jakob Høi, at gruppen når et skridt nærmere et fælles fodfæste på den anden side.

– Uanset hvordan det går, så har man noget at snakke om efter det her. Jeg har fået adgang til nogle andre sider af de spillere, jeg arbejder med, men også af dem, jeg ikke ser så tit endda. Det udmønter sig forhåbentlig på vores sidste møde, hvor vi skal samle op, i, at vi kan sige nogle ting til hinanden og fastsætte nogle ting over for hinanden, som vi så skal prøve at holde hinanden op på, siger han.

Læs også: Data skal stille danske topsingler stærkere mod storprofilerTags: , ,
Kategori: , , , ,