Den danske cheflandstræner Kenneth Jonassen ser tilbage på et 2020 med en overvejende tom turneringskalender, flere markante triumfer til trods, en historisk lang udviklingsperiode og en skærpet taknemmelighed for folkene omkring ham.

 

Selv om 2020 har været et historisk fattigt år målt på antallet af internationale topturneringer, har roserne rettet mod den danske cheflandstræner, Kenneth Jonassen, ikke været få.

Nyligt blev han nomineret til Team Danmark og Salling Groups Trænerpris, som uddeles ved DR’s sportsgalla, SPORT 2020, og både badmintoneksperter, -stjerner og den afgående herresinglelegende Jan Ø. Jørgensen var ikke bleg for at sende superlativer i stride strømme af sted til Kenneth Jonassen i forbindelse med DANISA DENMARK OPEN 2020 presented by VICTOR i oktober.

Det efterlader her ved årets udgang en stolt og ydmyg landstræner.

– Selvfølgelig er jeg rigtig glad, stolt og taknemmelig for de fine ord, jeg har fået med på vejen og den anerkendelse, jeg har fået. Men jeg synes også, at det er værd at påpege, at jeg langt fra står ene om det, minder Kenneth Jonassen om.

– Spillerne arbejder ikke kun med mig. Jeg har et fantastisk trænerteam omkring mig og får naturligvis hjælp af en bred vifte af eksperter. Dertil kommer, at når spillerne ankommer i Brøndby, har vi brug for, at de allerede har et højt niveau. Det vil sige, at der er klubtrænere og centertrænere, der har været med til at forme dem over en lang periode af deres liv. I hele den rejse, man som spiller er igennem fra barnsben af, er jeg og de øvrige landstrænere dem, der får lov at lægge sidste hånd på værket, så at sige. Og selv igennem den proces er der fortsat fysiske trænere, fysioterapeuter, mentaltrænere og performance analytikere inde over, som har en afgørende værdi. Jeg har altid været bevidst om, hvor vigtige de er, men den bevidsthed er blevet skærpet i forhold til vægten og prioriteringen af deres betydning, når vi alle arbejder i en fælles retning. Mange af dem bliver ikke altid nævnt, når cadeauen strøs, men jeg vil virkelig gerne understrege min taknemmelighed for dem, deres arbejde og den værdi, dette samarbejde har, siger Kenneth Jonassen.

Læs også: Kenneth Jonassen nomineret til stor pris til SPORT 2020

Med andre ord deler landstræneren ud af de succeser, der i 2020 gik dansk vej. For selv om chancerne for at tage titler i 2020 har været yderst begrænset på baggrund af det væld af aflyste turneringer, der kom til at præge året som følge af coronapandemien, er der flere tyngdefulde triumfer at dvæle ved.

Det gælder ikke mindst Viktor Axelsens første All England-titel i marts, Anders Antonsens Denmark Open-sejr og Rasmus Gemkes andenplads i oktober samt guldet til både herrerne og damerne ved de europæiske mesterskaber for hold i februar – for herrernes vedkommende med en historisk dominans.

Derudover stikker flere forrygende præstationer særligt ud i Kenneth Jonassens hukommelse.

– Vi har haft nogle exceptionelt gode sportslige resultater i 2020. En rigtig fornuftig januar-tur med en finale til Viktor (Axelsen, red.) ved Malaysia Masters og ligeledes en finaleplads til AA (Antonsen, red.) i Indonesia Masters. Netop i Indonesia Masters spiller Sara og Maiken (Thygesen og Fruergaard, red.) en fantastisk flot turnering og får deres lidt større gennembrud. Derudover dejligt, at Kim og Anders (Astrup og Skaarup, red.) ligesom Viktor vinder Spain Masters, hvor herredoublen slår to absolut verdensklassepar. Sidst, men absolut ikke mindst, viser vi flaget i Saarlorlux, hvor Alex og Færgen (Alexandra Bøje og Mathias Christiansen, red.) spiller en god turnering og slår to europæiske toppar på vejen mod deres sejr, og hvor vores næste generation af spillere viser højt niveau med en ren dansk HD-finale og flere gode individuelle resultater. I det overordnede billede betyder denne turnering meget for den proces, vi som samlet team, spillere og trænere, er igennem, lyder det fra cheflandstræneren.

Læs også: Herredoublespillere fik jord under neglene: – ‘Os mod verden’ forudsætter, at vi kan samarbejde

Udover de sportslige succeser er der i løbet af året blevet lagt usædvanligt mange spiller- og trænertimer i Brøndbyhallen og styrkelokalerne i Idrættens Hus. Her er de månedlange perioder med turneringstørke blevet brugt til at optimere hele systemet og udvikle spillerne individuelt på så mange parametre som muligt; fysisk, teknisk, mentalt.

Blandt andet har der været rum til at sætte døren på klem for flere unge talenter og boblere, som har fået chancen på det Nationale Elite Træningscenter, NETC.

– Vi har haft rigtig mange nye unge spillere inde omkring NETC. Flere af dem har hen over de seneste seks-otte måneder været igennem en proces, som normalt tager minimum halvandet år. Der er ingen tvivl om, at det har været med til at fremskynde deres udvikling, og jeg er overbevist om, at det vil gavne på den lange bane. Jeg tror på, at vi kommer styrket ud af 2020 på tværs af kategorier, siger Jonassen.

Alt har dog ikke været lutter lagkage for spillerne og trænerne i Brøndby. Ligesom så mange andre steder har der været lange perioder præget af uvished og usikkerhed, navnlig i forhold spørgsmålene om hvornår de har kunnet komme ud at konkurrere igen.

– Vores største udfordring har nok været usikkerheden omkring turneringskalenderen, som har præget motivationen og udfordret os på at bibeholde den. Pandemien har fyldt så meget og påvirket vores hverdag i lange perioder voldsomt. Det har på mange måder været en stor kontrast, i forhold til hvad vi er vant. Ugerne har lignet hinanden meget, succeserne har vi ikke fejret i samme grad, som vi plejer, og rejsedagene har været langt, langt færre, siger Jonassen.

Læs også: Podcast: Sådan blev Danmark blandt verdens bedste badmintonnationer

Selv om landstræneren har været glad for en lang træningsblok, så ser han derfor også frem mod, at der forhåbentlig kommer flere boller på suppen i 2021.

– Der er ingen tvivl om, at både spillerne og trænerteamet også lever for den skarpe situation og at måle sig med ikke kun hinanden, men også den absolutte verdenstop. Det er nødvendigt for, at vi kan flytte os. I 2021 håber jeg på, at der på højeste niveau kommer til at være turneringer kontinuerligt året igennem, og det samme gælder for turneringer på International challenge-niveau og op til Super 300-niveau. Vi skal i al fald spille dem, der nu en gang findes. De kan godt være af mindre format, end vi oprindeligt plejede at sende ud til, men det gælder om at få spillet, siger han.