U17-landstræner og cheftræner i Gentofte Frank Larsen lagde sidste mandag sidste hånd på Diplomtræneruddannelsen og gjorde sig i den forbindelse flere betragtninger om vigtigheden af uddannede trænere. Fra uddannelsen tager han desuden flere værktøjer med sig, som han allerede er i færd med at implementere i sin træning.

 

Hvor godt er de danske topspillere klædt på, når de rykker fra klub til det Nationale Elite Træningscenter?

Det er et af de spørgsmål, som U17-landstræner, talentcenterøst-træner og cheftræner i Gentofte, Frank Larsen, har forsøgt at blive endnu klogere på i løbet af DIF’s og Badminton Danmarks Diplomtræneruddannelse.

Det specifikke emnevalg havde han selv stor medbestemmelse i, og det er en af årsagerne til, at den erfarne træner har rosende ord til uddannelsen, som han afsluttede sidste mandag.

– Som centertræner på talentcenter Øst og som U17-landstræner er det et vigtigt emne for mig. Jeg har fået et bedre indblik i blandt andet, hvordan man skaber en tydelig rød tråd igennem træningerne, og hvad der er at hente med fra NETC (det Nationale Elite Træningscenter i Brøndby, red.), fortæller Frank Larsen, som i processen har interviewet de fire danske landstrænere og haft snakke med flere af landsholdsspillerne om deres skifte fra klub til elitecentret.

– Jeg håber da, at det, jeg er kommet frem til, har fået landstrænerne til at tænke over, om vi kan gøre noget endnu bedre. Personligt har jeg i al fald fået mange gode ting med fra det her forløb, som jeg allerede nu prøver at implementere i min træning, siger Frank Larsen.

Læs også: Badmintonstjerner tager træneruddannelse: – Nødvendigt for at blive dygtig

Det er da også netop det, som Badminton Danmarks uddannelseschef, Ulrik Ditlev Jansen, håber, at de trænere, der gennemfører uddannelsen, får med sig.

– Først og fremmest så synes jeg jo, at det er utroligt godt gået af Frank at komme igennem uddannelsen ved siden af alle de andre mange ting, han har gang i. Frank har i løbet af uddannelsen taget udgangspunkt i sit arbejde i både klubregi og som ungdomslandstræner, og det har han fået nogle konkrete værktøjer og en læring ud af, som han kan implementere i sin trænerpraksis til gavn for ikke kun ham, men også de trænere og spillere, han beskæftiger sig med. På alle måder er det godt gået og positivt for badmintonsporten generelt, når trænere uddanner sig, også selv om de allerede er dygtige og har flere år på bagen, siger Ulrik Ditlev Jansen.

For Frank Larsens vedkommende fyldte arbejdet med overgangen fra klubspiller til spiller på det Nationale Elite Træningscenter stort set hele den sidste del af diplomtræneruddannelsen, som består af to spor.

Første del, som tilrettelægges af DIF på tværs af idrætsgrene, tog han for tæt på tre år siden som et turboforløb over tre intense uger. Her var det emner som pædagogik, psykologi, anatomi og fysiologi, der var i højsædet.

– Det var virkelig fedt og meget lærerigt. Dels blev der stillet krav til, at man skulle kunne noget og vise noget viden, og dels var det rigtig givende at få nogle perspektiver i spil fra toptrænere i andre idrætsgrene omkring blandt andet talentudvikling og arbejde med mentaltræning, siger Frank Larsen og tilføjer:

– Jeg var lige blevet far dengang, så det krævede selvfølgelig nogle ressourcer oven i det, men jeg er alligevel rigtig glad for, at jeg kom igennem og for den substans, der var i uddannelsen, siger han.

Læs også: Talentcentertræner på inspirationsbesøg: – Man kan godt forestille sig, at tingene kører på umenneskeligt højt niveau

Selv om Frank Larsen, der udover at besidde mange kasketter i badmintonregi, også er skolelærer, har flere års erfaring som træner, vægter han uddannelse rigtig højt. Det afspejler sig også i hjemklubben i Gentofte, hvor han som cheftræner er ansvarlig for den sportslige retning.

– For mig er det rigtig vigtigt, at de senior- og ungdomstrænere, vi har i klubben, forstår vigtigheden af træneruddannelse. Derfor har flere af vores senior- og ungdomstrænere også været igennem talenttræneruddannelsen. At uddanne gode spillere kræver også, at man har uddannet gode trænere, siger Frank Larsen og påpeger:

– Står man og lærer nogen noget forkert, så kan det blive en begrænsende årsag til, at spilleren ikke forløser sit fulde potentiale. Så herfra en klar opfordring til alle, der går med en trænerdrøm, om at tage noget mere uddannelse, siger Frank Larsen.

For yderligere informationer om Diplomtræneruddannelsen eller nogen af de øvrige træneruddannelser, kontakt uddannelseschef Ulrik Ditlev Jansen på mail ulja@badminton.dk.