Efter to 5-0 sejre over Algeriet og Hong Kong stod de danske herrer tirsdag overfor deres hidtil største udfordring ved dette års Thomas Cup med gruppefinalen mod Malaysia. Det blev en holdkamp, hvor flere nervepirrende kampe måtte afgøres i tre sæt eller ombolde, men det lykkedes de danske herrer at kæmpe sig til en sejr på 3-2.

17 gange tidligere har herrerne mødt Malaysia ved Thomas Cup, og det 18. opgør mellem de to nationer bød på spændende kampe og masser af dramatik. Det lykkedes dog de danske herrer at vinde med 3-2 over Malaysia, hvormed de altså slutter som 1’er i gruppen.

– Jeg er selvfølgelig rigtigt glad og taknemmelig for sejren. Jeg synes, at vi spiller en rigtig god holdkamp, og når man ser på, hvordan de fleste kampe udviklede sig, var vi i realiteten også ret tæt på at vinde lidt større. Men det blev præcist det, vi egentlig havde forberedt os på – en nervepirrende landskamp hvor det kommer ned til det absolut sidste, lød det fra cheflandstræner Kenneth Jonassen, da Danmarks sejr var en realitet.

Køb billetter til VICTOR Ligafinalen 2024 her

Førstepladsen i gruppen bliver på papiret en fordel i lodtrækningen, når Danmarks kvartfinalemodstander skal findes, idet de danske herrer nu kun kan trække hold, der er blevet 2’er i deres gruppe.

– At vi slutter som 1’er, betyder først og fremmest, at vi undgår, hvad vi forventer, er de stærkeste nationer. Jeg forventer, at både Kina og Japan også går videre fra deres grupper som 1’er, og så er det en spændende kamp mellem to verdensklassehold i Indonesien og Indien.

– Men der er så gode modstandere i næste seedningslag, så de syv andre hold tilbage er alle nogle, der kan byde os op til dans. Uanset hvem vi trækker, gælder det om, at vi skal præstere på samme niveau, som vi gjorde i dag, og vi skal arbejde videre på at kunne håndtere det pres, som der var i dag, sagde Kenneth Jonassen efter landskampen mod Malaysia.

Læs også: VM for hold og EM i badminton på dansk jord i 2025 og 2026

Viktor Axelsen startede opgøret med en kamp mod Malaysias bedste herresingle, Lee Zii Jia. Der skulle fire matchbolde til, men det lykkedes danskeren at lukke kampen i to sæt med cifrene 21-16, 24-22.

–Jeg synes, at i store dele af kampen spiller Viktor virkelig godt. Han spiller taktisk helt rigtigt og løser det flot. Lee Zii Jia lugter lidt blod, og så bliver han en helt anden spiller, hvor han er virkelig farlig. Men vanvittigt lukket af Viktor ved nettet i en af de sidste dueller. Det er en fed sejr, og det er noget, vi kan bruge til noget, lød det fra Kenneth Jonassen.

Kim Astrup/Anders Skaarup havde en stor opgave foran sig, idet de skulle møde verdens nummer 5, Chia/Soh. Malaysierne blev også for stor en mundfuld for danskerne, der tabte i tre sæt med cifrene 21-17, 17-21, 16-21.

–Wauw, sikke et tempo der bliver spillet derinde, hvor vildt momentum er, servesituationen og hele det taktiske i det. Jeg synes, at vi spiller en virkelig flot kamp, og jeg har egentlig følelsen af, at vi godt kan løbe af sted med sejren i den, og det kommer nærmest ned til en enkelt bold på et vigtigt tidspunkt i andet sæt. Flot indsats af Kim og Anders, sagde Kenneth Jonassen.

Læs også: Bliv klogere på de danske landshold til Thomas & Uber Cup

Anderledes komfortabelt så det ud for Anders Antonsen, der så overlegen ud hele kampen mod Leong Jun Hao, som han vandt med 21-14, 21-10.

– Han spiller bare rigtigt godt. Solidt og taktisk skarpt. Han formår at stresse sin modstander og får en del nemme point ved at lukke nogle ting, som absolut ikke er nemt at gøre. Flot indsats af Anders, der virkelig træder i karakter i dag, lød det fra landstræner Kenneth Jonassen.

Dermed var der matchbold til Danmark i den anden herredouble. Rasmus Kjær/Frederik Søgaard fik en god start og spillede sig på en 19-12 føring. Herefter gik danskerne dog en smule i stå, hvorefter de tabte det første sæt med 21-23. Andet sæt blev også afgjort på marginalerne, hvor Kjær/Søgaard desværre tabte med 20-22.

– Igen har vi virkelig momentum i det første sæt og bør nok i princippet lukke det. Jeg synes, at jeg ser noget af det bedste, de har spillet. Men så går vi lidt i stå, og det udnytter malaysierne rigtigt flot og kommer tilbage. Det er tilfældigheder, der afgør, hvem der vinder det første sæt. Og andet sæt lige så. Det er virkelig momentum, der kører. Jeg synes egentlig, at vi spiller godt, men vi kan ikke tillade os at træde meget forkert, før de er over os, var ordene fra Kenneth Jonassen.

Læs også: Ny storsejr til herrelandsholdet

Gruppefinalen mellem Danmark og Malaysia skulle altså afgøres i den femte kamp. Det var dermed op til Rasmus Gemke at sikre Danmark sejren og placeringen som 1’er i gruppen. På papiret var han klar favorit til at vinde kampen over 20-årige Justin Hoh, der ligger som nummer 233 på verdensranglisten – placeringen er dog en smule misvisende, da Hoh først for nyligt er begyndt at spille turneringer igen efter at have sprunget akillessenen i april sidste år. Det viste sig også at blive en sværere opgave end først antaget, og Gemke måtte ud i tre sæt, før kampen blev vundet med 21-13, 19-21, 21-13.

– Det er altså sin størrelse at gå ind i en 2-2 kamp og komme ind som favorit – og så gå ind og levere mod en velspillende ung malaysier, der virkelig giver den skuddet. Der synes jeg, at Gemke spiller rigtigt flot – især efter at have tabt andet sæt, og det er først ved 11-9 i tredje, hvor han virkelig rykker fra. Det er rigtigt flot, sagde Kenneth Jonassen efter kampen.

Læs også: Så er det nu: Billetsalget til VICTOR DENMARK OPEN 2024 er i gang

Med sejren over Malaysia snupper danskerne altså som nævnt førstepladsen i gruppen, hvormed de altså trækker en på papiret svagere modstander i kvartfinalen, der spilles enten torsdag eller fredag kl. 11 dansk tid. Tidspunktet og modstanderen bliver først lagt fast efter lodtrækningen, der finder sted i morgen onsdag.

Klik her for flere resultater fra Thomas Cup

Fakta om mesterskabet

Thomas & Uber Cup, som er VM for herre- og damehold, spilles i Chengdu, Kina, fra 27. april til 5. maj. Det er fjerde gang, at mesterskabet afholdes i Kina. Sidst var i 2016, hvor de danske herrer vandt Thomas Cup.

Indien er regerende Thomas Cup-vindere. Det var første gang i historien, de kunne løfte Thomas Cup-trofæet. Indonesien er den mest vindende nation med 14 titler. Danmark har vundet mesterskabet en enkelt gang, som altså var i 2016. Derudover er det blevet til 5 sølvmedaljer og 14 bronzemedaljer.

Hos kvinderne er Korea regerende Uber Cup-vindere. Mest vindende nation er Kina, der har vundet 15 gange. Siden 1998 har kun Kina, Korea og Japan vundet mesterskabet, og det er i den tid kun lykkedes Kina at vinde to eller flere gange i træk. Danmark har aldrig vundet mesterskabet, men har vundet 3 sølv- og 5 bronzemedaljer ved Uber Cup – seneste medalje var af bronze og blev vundet i 2004.