Badmintonphoto

Axelsen taber All England-finalen til forrygende malaysier: – Det var exceptionel intenst

March 21, 2021 16:59 Skrevet af

Viktor Axelsen formåede desværre ikke at genvinde sin All England-titel i dagens finale. Han løb tør for kræfter og tabte 29-30, 22-20, 9-21 til en rigtig godt spillende Lee Zii Jia fra Malaysia. – Viktor skulle være hundrede procent hele kampen igennem, og det var han desværre ikke, siger cheflandstræner Kenneth Jonassen.

 

For første gang siden Poul-Erik Høyers sejre i 1996 og 1995 havde Danmark mulighed for at genvinde All England i herresingle to år i træk. Men sådan skulle det desværre ikke gå for Viktor Axelsen, som tabte i tre sæt til en forrygende Lee Zii Jia i en hård kamp på 74 minutter.

– Det var exceptionel intenst. Det bølgede frem og tilbage, og det var sjældent i de to første sæt, at den ene spiller tog mange point i streg, så der var lige præcis den her finale-nerve, der skulle være. Overordnet set sætter Lee Zii Jia sig på servesituationen, og jeg må bare sige, at han spiller en flot og stor finale, siger Kenneth Jonassen, som også roser sin danske finalist.

– Jeg er imponeret over Viktor, som virkelig kæmper. Han har ikke været i stand til at finde sit top-niveau i mange perioder herovre, men jeg synes, at han har været dygtig til at få det bedste ud af det. Til sidst løber han desværre tør for fysiske og mentale ressourcer, og det kendetegner nok hans turnering. Han har været under pres som favorit, siger Jonassen.

Læs også: Jonassen glæder sig til All England-finalen: – Jeg forventer et rigtig, rigtig spændende opgør

Til sidst i finalen virkede det til, at Axelsen var løbet tør for energi, og det medgiver den danske cheflandstræner, der peger på den hårde semifinale mellem Viktor Axelsen og Anders Antonsen i går som en af årsagerne.

– Viktor brugte rigtig mange mentale og fysiske ressourcer mod Anders i går. Semifinalen var så velspillet, og det krævede så meget af Viktor, at det blev afgørende for i dag. For vi vidste godt, at det ville blive en svær kamp. Lee Zii Jia har et virkelig godt angreb og står en suveræn defensiv, og så spiller han et meget tæt netspil, så Viktor skulle være hundrede procent hele kampen igennem, og det var han desværre ikke, siger Kenneth Jonassen.

Men selvom det ikke blev til dansk herresinglehistorie, var der alligevel historieskrivning at nedfælde i dag. For første sæt endte 30-29 til Lee Zii Jia, og det var første gang i en All England-herresinglefinale, at et sæt sluttede med de cifre.

Læs også: For tredje år i træk: Viktor Axelsen er klar til All England-finalen

Første sæt var generelt præget af en ekstremt hårdtslående Lee Zii Jia. Malaysieren steg ofte til vejrs og slog direkte igennem danskerens defensiv, som ikke kunne modstå fjerboldens enorme fart.

Og selvom Viktor Axelsen hang i på den ’dårlige side’ med medvind, viste Zii Jia ikke skyggen af nerver, da sættet gik ind i sin afgørende fase, hvor sætboldene skiftede igen og igen. I alt havde Axelsen fire sætbolde, mens Zii Jia havde ni, før han vandt sættet 30-29.

Andet sæt var omvendt præget af en række fejl fra begge spillere frem mod opholdet. Den danske herresingle lavede dog færrest fejl og kunne gå til ophold foran 11-9. Men Lee Zii Jia hang på og stod en forrygende defensiv, hvilket fremtvang nye fejl fra Axelsen, som ikke kunne få sin ellers så sprudlende offensiv til at lykkes i dag.

Samtidig formåede 22-årige Zii Jia at finde baglinjen til trods for medvinden, og det gjorde, at Axelsens føring gik fra 14-11 til 14-18. Men danskerens finaleerfaring kom til syne i denne del af kampen. For han lod sig ikke kue, og med lidt mere offensivt spil tilbageerobrede han føringen og fik sætbold ved 20-19. Han skulle dog bruge en mere, før sættet blev vundet 22-20. Dermed skulle finalen ud i tre sæt.

Læs også: Højt japansk tempo gjorde udslaget: – Der kunne vi ikke være med

I tredje sæt begyndte Axelsen på den dårlige side, og det kunne afspores direkte på cifrene ved opholdet, hvor han var bagud 5-11. Mens den forsvarende mester ledte efter løsningerne, var finale-debutanten omvendt mere rolig og boldsikker i sit spil.

Desværre blev spillet ikke bedre for odenseaneren efter opholdet. Fejlene fortsatte og var med til at forære syv point i streg til sjetteseedede Zii Jia.

Malaysieren havde med sit forrygende spil gennem turneringen kun brugt 2 timer og 42 minutter på banen. Til sammenligning havde Axelsen brugt 3 timer og 38 minutter, og det blev afgørende til sidst, hvor Axelsen så mærket ud, mens hans modstander stadig formåede at ryge helt frem til nettet.

Derfor kunne danskeren ikke stille noget op til sidst i kampen, og Lee Zii Jia kunne gå mod baglinjen med knyttede næver og fylde hallen med sit jubelbrøl med en sejr på 21-9 i tredje sæt.

Læs også: All England-semifinale blev endestation for Mølhede/Bay mod de forsvarende mestre

Det er Lee Zii Jias første store titel i karrieren. Han har i sin professionelle karriere vundet Taiwan Open i 2018 og Polish International i 2017. Så dette er uomtvisteligt den største sejr i karrieren, og en stor sejr for malaysisk badminton, hvor Lee Chong Wei og Muhammad Hafiz Hashim er de eneste malaysiske herresingler, der har vundet All England-trofæet siden 1980.

– Lee Zii Jia er en spiller på vej frem, og det viste han også sidste år, hvor han nåede semifinalen og var tæt på at slå Viktor. Han har timet sin topform perfekt, og så har hallen passet rigtig godt til hans spil. Han har set godt ud hele ugen, og jeg synes, at jeg kunne se nerver hos ham i dag, men på grund af selvtilliden havde han det nok udmærket alligevel. Alt i alt en rigtig, rigtig flot turnering af ham i det hele taget, siger Jonassen.

Det var Lee Zii Jias første All England-finale. Omvendt var det Viktor Axelsens tredje i træk. Sidste år vandt han 21-13, 21-14 over Chou Tien Chen, mens han i 2019 tabte 11-21, 21-15, 15-21 til Kento Momota.

Klik her og se flere detaljer fra finalerne ved All England 2021

Som Danmarks cheflandstræner Kenneth Jonassen var inde på, så var Viktor Axelsens vej til årets finale lidt vakkelvorn. Han vandt i første runde 13-21, 21-19, 21-19 over Koki Watanabe fra Japan. I anden runde skulle der også tre sæt til, før han vandt 15-21, 21-12, 21-12 over Sai Praneeth.

I kvartfinalen hentede ’Den danske drage’ sin eneste to-sæts-sejr på vej til finalen ved at slå Thammasin 21-4, 21-15. I semifinalen brugte han 67 minutter på banen mod Anders Antonsen i årets absolut bedste badmintonkampe, som endte 16-21, 21-7, 21-17 til Axelsen.

Omvendt havde Lee Zii Jia inden finalen ikke afgivet ét eneste sæt i de fire kampe, han havde vundet. 21-13, 21-10 vandt han i første runde over Brian Yang, før han i anden runde slog Hans-Kristian Solberg Vittinghus 21-12, 21-13.

I kvartfinalen leverede han en stor overraskelse, da han besejrede verdensetteren Kento Momota i to sæt, 21-16, 21-19. I semifinalen vandt han 21-13, 21-17 over hollandske Mark Caljouw.

Viktor Axelsen førte før finalen 3-1 i indbyrdes opgør. De mødte senest hinanden i januar, hvor Axelsen vandt 21-15, 21-4. De mødtes også ved All England sidste år. Det var i semifinalen, hvor Axelsen vandt 17-21, 21-13, 21-19.Tags: , ,
Kategori: ,